Ρευστοποιήσεις στην Ευρώπη

MarketNews

Ρευστοποιήσεις στην Ευρώπη, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Aπώλειες κατέγραψαν την Τετάρτη οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν μέρος των χθεσινών τους κερδών, όταν οι δείκτες έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών. Σήμερα οι χρηματιστηριακές αγορές έλαβαν τόνο και από τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, όπου η οικονομική δραστηριότητα που αποτυπώνεται στον δείκτη ISM ήταν κατώτερη του αναμενομένου.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,76% στις 6.775 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,49% στις 9.542 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 0,11% στις 4.391 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με απώλειες 0,1% στις 336,93 μονάδες.

Το κλίμα επιδείνωσαν οι δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Ρέτζα Μογκανταμ, ο οποίος ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια και είτε να διοχετεύσει περισσότερη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα μέσω του προγράμματος LTRO, είτε να ξεκινήσει να αγοράζει δημόσια και ιδιωτικά πάγια.

Όλο και περισσότεροι επενδυτές στρέφουν τα βλέμματα τους στα οικονομικά στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, με τις αποπληθωριστικές πιέσεις που εξελίσσονται στην ευρωζώνη να βρίσκονται στο επίκεντρο των ανησυχιών.

Στο ταμπλό της διαπραγμάτευσης η Jupiter Fund Management υποχώρησε κατά 5,3%, καθώς η TA Associates η οποία επένδυσε το 2010 στην εταιρεία, ανακοίνωσε ότι τελικά ρευστοποίησε το 10,6% της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων.

Με τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων οκτώ μηνών διαπραγματεύτηκε η Subsea, η οποία υποχώρησε κατά 7%, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη δ 3μηνου 2013 διαμορφώθηκαν στα 72 εκατ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 105 εκατ. δολάρια.

Στον αντίποδα, κέρδη 4,3% κατέγραψε η Carrefour, καθώς οι επενδυτές υποδέχτηκαν θετικά την ανακοίνωση ότι τα λειτουργικά κέρδη του 2013 αυξήθηκαν κατά 5,4%.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, σημάδια έντονης ανάκαμψης δείχνουν τα νέα στοιχεία από την μεταποίηση και τις υπηρεσίες της Ευρωζώνης, με τον συνολικό δείκτη ΡΜΙ να φτάνει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2,5 ετών.

Ειδικότερα, ο PMI υπηρεσιών, ενισχύθηκε στις 52,6 μονάδες το Φεβρουάριο από 51,7 μον. τον Ιανουάριο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2011. Στον κλάδο υπηρεσιών, ο δείκτης διαμορφώθηκε τελικά στο 52,6 το Φεβρουάριο, από 51,6 τον προηγούμενο μήνα. Η αρχική ένδειξη Φεβρουαρίου είχε διαμορφωθεί στο 51,7.

Ο σύνθετος PMI άγγιξε τις 53,3 μονάδες το Φεβρουάριο, καταγράφοντας άνοδο από το 52,7 του Ιανουάριο, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών.