Βρυξέλλες: Τα stress tests δεν είναι αρμοδιότητα του ΔΝΤ ή του Eurogroup

MarketNews

Βρυξέλλες: Τα stress tests δεν είναι αρμοδιότητα του ΔΝΤ ή του Eurogroup, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Η διεξαγωγή των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών δεν είναι αρμοδιότητα του ΔΝΤ, ούτε του Eurogroup, δηλώνει ευρωπαίος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες, ο οποίος ανέφερε ότι το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τελεί εν αναμονή της έκβασης των συνομιλιών της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ο ευρωπαίος αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις και "συγκεχυμένη εικόνα".

Τόνισε, ωστόσο, ότι πρέπει να βρεθεί ένας κοινός τόπος ούτως ώστε να μην υπάρξει μεγάλη απόκλιση μεταξύ των αποτελεσμάτων των stress tests που έγιναν υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος και αυτών που πρόκειται να γίνουν για τις ευρωπαϊκές τράπεζες τον Οκτώβριο του 2014.

«Εάν ήμουν στη θέση της Ελλάδας, θα φρόντιζα οι τεχνικές των μεθόδων αξιολόγησης να είναι συμβατές με αυτές που θα χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ τον Οκτώβριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ο ίδιος ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε: "Περιμένουμε να δούμε αν θα κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν από τη Δευτέρα. Θα δούμε».

Διευκρίνισε πως όταν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να αποσταλεί η έκθεση αξιολόγησης στην ομάδα εργασίας της ευρωζώνης, να διεξαχθεί συζήτηση επί της έκθεσης αυτής και στη συνέχεια να ενημερωθούν οι υπουργοί Οικονομίας.

Ωστόσο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν θέλησε να πει ποιά είναι τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης που παραμένουν σε εκκρεμότητα και απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του για το ύψος της επόμενης δόσης που πρόκειται να εγκριθεί. Ο ίδιος, δεν απάντησε αν τελικά αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης σε μικρές υποδόσεις. Επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι πρόκειται για σημαντικό ποσό, λαμβάνοντας υπόψη τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδος για την αποπληρωμή των ομολόγων στα μέσα Μαΐου.

Εξάλλου, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα αποστολή της Τρόικας στην Αθήνα πριν από τις ευρωεκλογές.

Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι θα πρέπει να αναμένουμε την επικύρωση της Eurostat στις 23 Απριλίου και ότι τo Eurogroup δεν μπορεί να βασίζεται σε ενδιάμεσες προβλέψεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «για μεγάλες αποφάσεις θέλουμε απόλυτη βεβαιότητα».