Ας δούμε το πολιτικό τοπίο μέσα από τα μάτια του Αλέξη Τσίπρα: Ο πολιτικός του αντίπαλος Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται και με διαφορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπαίει αλλά δεν καταρρέει. Είναι σταθερά δεύτερος. Στο ενδιάμεσο υπάρχει μια κατακερματισμένη κεντροαριστερά που ακόμα δεν έχει αναδείξει ηγεσία. Από εκεί και μετά υπάρχουν σφόδρα δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι της αριστεράς. Οι τελευταίοι είναι η ‘γραμμή Μαζινό’* του Αλέξη Τσίπρα.

Στο επιτελείο αλλά και στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα ο στόχος είναι καθαρός. Όταν φτάσεις στις κάλπες να λάβει πάνω από 20% ώστε να διατηρήσει δυνάμεις για την επόμενη μέρα. Και ταυτόχρονα ο αντίπαλος να μην έχει συσχετισμό δυνάμεων που να αθροίζουν 180 βουλευτές στο Κοινοβούλιο- αριθμός που επιτρέπει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας άρα ‘ξεμακραίνει’ τον ορίζοντα εκλογικής αναμέτρησης με απλή αναλογική.

Για να το πετύχει αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να φτάσει έως τις κάλπες με «μπετοναρισμένη» μια δεξαμενή που του δίνει πάνω από 20% και ταυτόχρονα ο αντίπαλός του, δηλαδή η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην «κερδίζει’ από εκεί που χάνει ο ίδιος.

Με απλά λόγια, ένα μέρος από τους ψηφοφόρους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές να ξαναρίξει «Τσίπρα» στην κάλπη , έστω και με βαριά καρδιά, ή τουλάχιστον, να μην πάει στο άλλο άκρο για στηρίξει Κυριάκο.

Αυτό το απλοϊκό «ανάχωμα» είναι που δουλεύει στο έπακρο το επιτελείο του κ. Τσίπρα και με αυτό θα πορευτεί το επόμενο διάστημα επιχειρώντας να επουλώσει τις πληγές.

Ο κίνδυνος είναι οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά να προσπεράσουν την γραμμή Μαζινό. Ενας αρχηγός που θα μπορέσει να απευθυνθεί σ’ αυτό το  ακροατήριο θα ήταν πραγματικός κίνδυνος για τον σχεδιασμό του Αλέξη Τσίπρα για προφανείς λόγους: θα «έκοβε» από τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να επηρεάζει τον Κυριάκο.

Αντιθέτως, ένας αρχηγός από τα «δεξιά» του Κέντρου θα ήταν βούτυρο στο ψωμί του Αλέξη: θα «έκοβε» από τον Κυριάκο και ενδεχομένως θα «αυγάταινε» την κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η μεγάλη της δεξαμενή των Δημοσίων Υπάλληλων είναι σήμερα η «μπετοναρισμένη» βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Μερικές αμυχές από την βελούδινη αξιολόγηση της Γεροβασίλη δεν αλλάζουν την γενική εικόνα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πάνε μπετόν αρμέ στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί εκεί αισθάνονται ασφαλείς.

Το αφήγημα του Τσίπρα για εκλογές το 2019 ή και λίγο πριν την έξοδο από τα Μνημόνια, δηλαδή τέλος της άνοιξης του 2018 είναι ένα και μόνο ένα: η «καθαρή έξοδος».

Υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες σε αυτό; Υπάρχουν και είναι δύο: η νέα γερμανική πολιτική μετά τις πρόσφατες εκλογές και η ανάγκη λήψης νέων μέτρων.

Εάν δεχτεί κανείς ότι η Γερμανία στρέφει πλέον το ενδιαφέρον της μαζί με την Γαλλία, στην αναστήλωση του ευρωπαϊκού οράματος, τότε η συγκυρία είναι άκρως ευνοϊκή για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανάγκη λήψης νέων μέτρων όμως κι ακόμα περισσότερο, η ακύρωση των αντίμετρων, είναι ο κίνδυνος.

Στην πραγματικότητα η «γραμμή Μαζινό» είναι το πολιτικό προσωπικό που διοικεί αυτή την στιγμή την χώρα υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται για αυτούς που δεν θα καταφέρουν τελικά ούτε τα έξοδα να συγκρατήσουν, ούτε να φέρουν έσοδα, ούτε τις ιδιωτικοποιήσεις να προχωρήσουν, ούτε τις «Αγίες Ζώνες» να διαχειριστούν, ούτε μέτωπα τύπου taxi beat και «κόκκινα δάνεια» να αντιμετωπίσουν.

Από αυτούς κινδυνεύει το αφήγημα Τσίπρα με στόχο να διατηρηθεί στο κρίσιμο 20-24%.  Κι ενώ έχει δουλέψει με κόπο και απώλειες τα οχυρωματικά του έργα, σε μια ευνοϊκή ευρωπαϊκή συγκυρία, κινδυνεύει με πανωλεθρία από τους «δικούς του».

γραμμή Μαζινό (ligne Maginot) ήταν μια σειρά υπόγειων οχυρωματικών έργων, που άρχισε να κατασκευάζεται μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο  καλύπτοντας σε μήκος ολόκληρη τη γαλλο-γερμανική μεθόριο. Έμεινε στη σύγχρονη ιστορία ως το μεγαλύτερο σε μήκος οχυρωματικό έργο που κατασκευάστηκε στην Ευρώπη, αλλά και το ατυχέστερο παγκοσμίως αφού ουδέποτε απέδωσε του σκοπού του. Η αναφορά της γραμμής Μαζινό στους στρατιωτικούς κύκλους έχει ταυτιστεί σήμερα με την έννοια της πανωλεθρίας, μετά την οποία και καταλήφθηκε η Γαλλία στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Έλαβε το όνομά της από τον εισηγητή της κατασκευής της, τον τότε υπουργό Πολέμου της Γαλλίας, André Maginot. Πηγή: Wikipedia 

Facebook Comments