Η υπεροφορολόγηση σκοτώνει τα έσοδα και αυξάνει την φοροδιαφυγή. Αυτό το παραδέχτηκε ξεκάθαρα η ελληνική κυβέρνηση μέσω της κατάθεσης του προϋπολογισμού χθες στη Βουλή. Με λίγα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ με την φόρο-λαίλαπα κατάφεραν να βάλουν τρικλοποδιά στο εαυτό τους, όπως πολλοί – ναι, και το ΔΝΤ- είχαν εδώ και καιρό προειδοποιήσει. Το αν θα έλθει και η ανάπτυξη, μένει να αποδειχτεί – αν έχει και καμία σημασία κοιτάζοντας την εικόνα της οικονομίας μας το 2018 – ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι ότι και να έλθει θα μείνει μόνο στα χαρτιά αφού οι Έλληνες συρρίκνωση και όχι ανάπτυξη θα δουν στις τσέπες τους και φέτος και του χρόνου. Άλλωστε πέρσι τέτοια εποχή η κυβέρνηση έβλεπε ανάπτυξη 2,7% για φέτος και πλέον βλέπει 1,8% το 2017 και 2,4% το 2018.

Μέσω του προϋπολογισμού του 2018, η κυβέρνηση παραδέχεται την απόκλιση κατά 1,86 δισ. ευρώ στον φετινό στόχο των φορολογικών εσόδων και κατά 580 εκατ. ευρώ το 2018. Παρόλα αυτά βλέπει υπέρβαση του στόχου του πλεονάσματος και φέτος και το 2018, δικαιώνοντας τον Σόιμπλε για την επιμονή του στα υψηλά πλεονάσματα. Το οικονομικό επιτελείο παράλληλα ομολογεί ότι το 2017 συρρικνώθηκε η φορολογική βάση, χωρίς να αναφέρει καμία λεπτομέρεια για το τι ακριβώς εννοεί, με την ξεκάθαρη εξήγηση ωστόσο να είναι ότι πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες απλά απέκρυψαν εισοδηματία

Υπό αυτές τις συνθήκες όλοι καταλαβαίνουμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο οι δανειστές να μη θέσουν το ζήτημα νέων μέτρων για το 2018.

Φυσικά, και φέτος η κυβέρνηση θα μοιράσει μποναμάδες και επιδόματα – ακόμα δεν δίνει λεπτομέρειες – τα οποία θα τα πάρει του χρόνου και πάλι διπλά μέσω της φορολογίας και των περικοπών.

Επιπλέον, η κυβέρνηση όχι απλά δεν έχει πάρει το μάθημά της αλλά σκοπεύει το 2018 να αυξήσει ακόμη περισσότερο τους φόρους. Οι έμμεσοι φόροι εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στο ποσό των 27.652 εκατ. ευρώ αυξημένοι κατά 553 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις φετινές επιδόσεις ή κατά περίπου 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις του Μεσοπρόθεσμου Προϋπολογισμού που ψήφισε η Βουλή τον προηγούμενο Μάιο. Και γενικότερα, οι παρεμβάσεις που θα τεθούν σε ισχύ το 2018 (όπως πχ αυξήσεις στις εισφορές των επαγγελματιών, φορολόγηση δραστηριοτήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων τύπου Airbnb, κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος για ιατρικές δαπάνες κτλ) φτάνουν στο 1,8 δισ. ευρώ περίπου.

Και φυσικά ακολουθούν και άλλα, αν μιλήσουμε για το 2019 και το 2020 ή το 2019 «πακέτο όλα σε ένα» (θα το δούμε του χρόνου τέτοια εποχή). Το τέταρτο μνημόνιο που έχει ήδη συμφωνηθεί και ψηφιστεί και περιλαμβάνει νέα μέτρα πάνω από 5 δισ. ευρώ, με νέες περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και με νέα μείωση του αφορολόγητου.

Επίσης, ο ιδιωτικός τομέας να μην περιμένει και πολλά σε ότι αφορά τα χρέη του Δημοσίου. Σε ότι αφορά τα φέσια προς τον ιδιωτικό τομέα, το ΥΠΟΙΚ παραδέχεται ότι η πληρωμή τους δεν είναι καθόλου σίγουρη. Όπως αναφέρει για τα 5.435 εκατ. ευρώ που χρωστά, «υπό την προϋπόθεση της ομαλής χρηματοδότησης από τον ΕΜΣ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, καθώς και της εντατικοποίησης της προσπάθειας εξόφλησης των υποχρεώσεων από τους φορείς, εκτιμάται ότι θα μειωθούν σημαντικά ως τα μέσα του 2018». Αξίζει να τονίσουμε πως στόχος βάσει του επικαιροποιημένου μνημονίου ήταν να μηδενιστούν όλες οι υποχρεώσεις έως τη λήξη του, τον Αύγουστο του 2018. Τώρα, υπό προϋποθέσεις, θα πληρωθεί μέρος τους…

Με λίγα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση διαφημίζει ότι θα βγούμε από τα μνημόνια σε 10 περίπου μήνες από σήμερα και ουσιαστικά θα το… γιορτάσουμε την ήδη συμφωνημένη μεγαλύτερη υπερφορολόγηση, τα ήδη συμφωνημένα και ψηφισμένα μέτρα και την στενή εποπτεία των δανειστών για χρόνια. 

Ποια η διαφορά δηλαδή με τα μνημόνια; Σε ποια νέα καλύτερη φάση θα μπει η χώρα αφού τα πράγματα θα χειροτερέψουν και τα εισοδήματα θα συρρικνωθούν κι άλλο; Στο ότι θα τρέχουμε υψηλά πλεονάσματα; Να τα βράσουμε. Το πλεόνασμα των πάνω των 6,5 δισ. ευρώ του 2018 θα προκύψει από τους φόρους και τις περικοπές και όχι από την άνθηση αλλά από το μαράζωμα της οικονομίας. Στο ότι θα έχουμε ανάπτυξη; Την είδαμε και φέτος. Στο ότι θα έχουμε επενδύσεις; Είδαμε το Grinvestment του Τσίπρα και μείναμε με ανοιχτό το στόμα. 

Ας ξεκινήσει η κυβέρνηση από το να κλείσει εγκαίρως την τρίτη αξιολόγηση και μετά να συζητά για clean exit, γιατί αλλιώς θα ψάχνει… kleenex για να κλάψει. Και πείτε μου ποιος περιμένει να υπάρξει γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης τη στιγμή που δεν έχουν κλείσει κάποια μέτωπα που είναι ακόμη ανοικτά από την β αξιολόγηση η οποία ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο… 

Facebook Comments