Δύο πρόσωπα: Ο Elon Musk και ο Στέφανος Μάνος. Ένα κοινό τους: Οραματιστές και πραγματοποιοί. Ο ένας ανακοίνωσε την πρόθεση και το σχέδιό του να χρησιμοποιήσει την πυραυλική τεχνολογία, ώστε να μειώσει τον χρόνο πτήσης από τη Νέα Υόρκη στην Σαγκάη από 14 ώρες σε 39 λεπτά! Ο άλλος,  με μια οξυδερκή του ανάρτηση, υπενθύμισε σε σχολιαστές του δημοσίου βίου ότι η εύκολη απόρριψη των μεταρρυθμίσεων με την επίκληση του καφενειακού «Ε, αυτό δεν γίνεται» συντηρεί το κλίμα δυσπιστίας και άρνησης απέναντι στις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.

Ο πρώτος, ο Elon Musk μάχεται τον συντηρητισμό της αεροπορικής/διαστημικής βιομηχανίας στις ΗΠΑ, ενώ ο δεύτερος, ο Στέφανος Μάνος, την αβελτηρία του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Και οι δύο ήταν/είναι πρωτοπόροι.

Ο κόσμος χρειάζεται τέτοιους σπουδαίους ανθρώπους, μ’ αυτούς πάει μπροστά.

Η Ελλάδα χρειάζεται τέτοιους πολιτικούς που να τα ¨σπάνε¨. Να τα σπάνε με όλους εκείνους που προτάσσουν σε κάθε καινοτόμα ιδέα ένα ράθυμο «μπα, δεν γίνεται». Να τα σπάνε με όσους δεν βολεύονται στα εύκολα κλισέ του τύπου «αύριο θα ζούμε όλοι καλύτερα» (άρρητο: «επειδή θα είμαι ΕΓΩ Πρωθυπουργός). Να συγκρούονται με όλους όσους προτιμούν την καταστροφολογία και την επανάληψη χάρτινων συνθημάτων αντί της νέας γνώσης.

Δυστυχώς, κατά την μακρά περίοδο της «μεταπολίτευσης» η πατρίδα μας δεν ευτύχησε να έχει πολλούς τέτοιους.

Όμως, η βοή του μέλλοντος στέλνει ένα σήμα εγρήγορσης στο πολιτικό σύστημα. Θα το ακούσει κανείς; Δυνάμεις πρόοδου υπάχουν παντού, σ’ όλα τα κόμματα. Διάσπαρτες και αναιμικές βρίσκονται στον τοίχο αμυνόμενες απέναντι στο εύρωστο κτήνος του πελατειασμού. Εξακολουθούν να αντέχουν. Ακόμη και μετά το κρεσέντο του αντιμνημονίου των ultra λαϊκιστών Τσίπρα-Καμμένου, μετά τους επαναστάτες του γλυκού νερού του 2015, εκτιμώ ότι οι άνθρωποι της πρόοδου είναι και περισσότεροι και ικανότεροι.

Στην επικαιρότητα βρίσκεται και η ιστορία της «κεντροαριστεράς». Κάποιοι outsiders πασχίζουν ν’ αποδείξουν ότι δυνάμεις που μάχονται τον πελατειασμό και την κομματοκρατία βρίσκονται και σ’ αυτό τον χώρο. Θα ήταν ελπιδοφόρο μήνυμα για την μελλοντική ανάταξη της πατρίδας η επικράτησή τους.

Εν τέλει η «Κεντροαριστερά» που ακόμη δεν νογά και πατά και που πηγαίνει, μπορεί να μάθει πολλά από τον Elon Musk και τον Στέφανο Μάνο. Αρκεί οι δυνάμεις της προόδου να επικρατήσουν εκείνων της συντήρησης. Οψώμεθα…  

Facebook Comments