Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτάστηκε το 1931 σε ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα.

Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου. Έτσι, η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδη συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος. 

Σε όλο το πλανήτη εκατομμύρια ζώα σκοτώνονται, βασανίζονται, πουλιούνται, ζουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας και υποβάλλονται σε πειράματα καθημερινά. Άλογα, γαϊδούρια, μουλάρια, κουνέλια, κοτόπουλα, γουρούνια, αγελάδες, πρόβατα, πάπιες, ζαρκάδια, ελάφια, πίθηκοι, δελφίνια, φάλαινες, φώκιες και όποιο άλλο ζώο του οποίο ο σφαγιασμός και η πώληση θα μπορούσε να αποφέρει κέρδος ή διασκέδαση για τον άνθρωπο.

Τα κοινωνικά δίκτυα είναι γεμάτα από βίντεο με τραγικές εικόνες: ζώα που κομματιάζονται, ξεπουπουλιάζονται και γδέρνονται ζωντανά, ζώα που τεμαχίζονται ενώ βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης, ζώα που ακρωτηριάζονται, ζώα με τα μάτια γεμάτα τρόμο να περιμένουν την επόμενη κίνηση του βασανιστή τους, ζώα που πεθαίνουν από χτυπήματα βαριοπούλας στο κεφάλι.

Όσο για τη χώρα μας, κατέχει την 1η θέση στην Ευρώπη στην κακοποίηση ζώων. Το 2015 σχηματίστηκαν 138 δικογραφίες και καταγράφηκαν τριπλάσιες καταγγελίες για κακοποίηση ζώων. Οι περιπτώσεις κακοποίησης στις οποίες λειτούργησε αυτεπάγγελτα η αστυνομία, εκτοξεύτηκαν από 19 το 2009, στις 833 το 2015. Η πιο περιβόητη κακοποίηση του 2016, ήταν η σκυλίτσα που ρίχτηκε από τον 3ο όροφο πολυκατοικίας. «Έπεσε μόνη της», ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος.

Facebook Comments