Εμπόδιο στην υλοποίηση της φορολογικής μεταρρύθμισης που προωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να αποτελέσει η ενδεχόμενη αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της αμερικανικής κυβέρνησης, καθιστώντας ενδεχομένως δύσκολη ή αδύνατη την επικύρωσή του από τα μέλη του Κογκρέσου.

Η πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος έχει αναστείλει στο παρελθόν τα προγράμματα αύξησης δημοσίων δαπανών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, γεγονός που μπορεί να θέσει εν αμφιβόλω το φορολογικό πρόγραμμα που υποστηρίζει με θέρμη ο πρόεδρος Τραμπ. Αυτό μπορεί να συμβεί διότι το φορολογικό σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα θα επιφέρει μεγάλη μείωση των φορολογικών εσόδων.

Μάλιστα, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει προτείνει αντισταθμιστικά μέτρα που να περιλαμβάνουν μειώσεις των δημοσίων δαπανών. Συνεπώς, η προτεινόμενη μείωση της φορολογίας που προωθεί ο κ. Τραμπ μπορεί να μεγεθύνει το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος και να επιβαρύνει το χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι το ετήσιο έλλειμμα της αμερικανικής κυβέρνησης ανέρχεται στα 500 δισ. δολάρια, ενώ το χρέος της κυβέρνησης υπερβαίνει τα 20 τρισ. δολάρια. 

Facebook Comments