Οι εκλογές στη Γερμανία και ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης δεν πρόκειται να αλλάξουν το Μνημόνιο ούτε να σκληρύνουν τη στάση της ευρωζώνης απέναντι στην Ελλάδα, διαμήνυσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του σώματος στο Λουξεμβούργο.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι το καλοκαίρι 2015 υπήρξε μία πολύ «σταθερή» συμφωνία για το τρίτο Μνημόνιο κι αυτό «δεν μπορεί να αλλάξει με μεμονωμένες εκλογές σε μεμονωμένες χώρες».

Τόνισε ότι το Μνημόνιο, που ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2018, είναι μία συμφωνία την οποία προσυπέγραψαν όλα τα κράτη-μέλη της νομισματικής ένωσης, που παραμένει σε ισχύ ακόμα κι αν αλλάζουν κυβερνήσεις.

Η νέα γερμανική κυβέρνηση δεν θα έχει ως υπουργό Οικονομικών τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θα αναλάβει την προεδρία της Βουλής, και θα έχει διαφορετική κομματική σύνθεση. Φαβορί για το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών είναι οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν εναντιωθεί σε περαιτέρω στήριξη της Ελλάδος και σε ενδεχόμενη ελάφρυνση του χρέους.

 

Facebook Comments