Στον αέρα βρίσκονται από χθες 20.000 ασφαλισμένοι στο επικουρικό της Εθνικής, καθώς οι μεν 16.000 συνταξιούχοι πήραν για τελευταία φορά ολόκληρη την επικουρική τους (κατά μέσο όρο 550 ευρώ το μήνα) οι δε 4.000-5.000 εναπομείναντες εργαζόμενοι που πλήρωναν για 35ετία εισφορές δεν θα πάρουν ανάλογη επικουρική από το Ταμείο τους, γιατί πλέον η Εθνική Τράπεζα, που ήταν και ο κύριος αιμοδότης του φορέα, διέκοψε οριστικά τη χρηματοδότηση, δείχνοντάς τους το δρόμο για το ενιαίο επικουρικό (ΕΤΕΑ) που δίνει μέση σύνταξη 170 ευρώ.

Το μεγαλύτερο και πιο άμεσο πρόβλημα λοιπόν είναι πως τον επόμενο μήνα το ΛΑΠΕΤΕ δεν θα έχει να πληρώσει συντάξεις, εκτός και αν πληρώσει από τις εισφορές των εργαζομένων που αντιστοιχούν σε συντάξεις των 70-80 ευρώ το μήνα, αφού μέχρι τώρα το 82% των δαπανών το είχε η Εθνική και το 18% οι εργαζόμενοι καταβάλλοντας τις εισφορές τους. Αυτές οι εισφορές, αν κάνουν ταμείο, επαρκούν για να δίνουν στους συνταξιούχους επικουρικές των 80 ευρώ αντί των 550 ευρώ που καταβάλλονταν μέχρι και τον Οκτώβριο.

Απεργία

Οι εργαζόμενοι της Εθνικής στο άκουσμα της διακοπής χρηματοδότησης από την τράπεζα ανακοίνωσαν ότι κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία αύριο Παρασκευή σε όλα τα υποκαταστήματα με κύριο αίτημα να αλλάξει η απόφαση της Διοίκησης και να συνεχίσει να αιμοδοτεί το φορέα τους, όπως παλιά.

Το βέβαιο είναι το μέλλον του ΛΑΠΕΤΕ διαγράφεται δυσοίωνο. Η τράπεζα από «χθες» τους έκοψε την πίστωση των 5 και πλέον εκατ. ευρώ το μήνα και για τον Νοέμβριο δεν υπάρχουν τα λεφτά για να πληρωθούν συντάξεις στους 16.000 δικαιούχους.

Στα 550 € οι συντάξεις σήμερα. Τα έσοδα από εισφορές «βγάζουν» 80 € το μήνα, η ένταξη στο ΕΤΕΑ 170 €

Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και η προωθούμενη ένταξη του επικουρικού της Εθνικής (ΛΑΠΕΤΕ) στο ενιαίο επικουρικό (σ.σ.: λύση που ακολουθήθηκε στο παρελθόν για πολλά χρεοκοπημένα μικρά Ταμεία) δεν εγγυάται ούτε καν τις συντάξεις των 170 ευρώ, γιατί η μεταφορά του ΛΑΠΕΤΕ προϋποθέτει και την ανάλογη συμμετοχή από την Εθνική Τράπεζα για την κάλυψη του ελλείμματος που δημιουργεί η διακοπή της χρηματοδότησης του φορέα. Τέτοια συμφωνία όμως δεν υφίσταται.

Αντίθετα, έχουν γίνει άτυπες συζητήσεις ότι η τράπεζα προτίθεται να στέρξει σε βοήθεια προς τους ακάλυπτους πλέον ασφαλισμένους και συνταξιούχους αφού πρώτα αποδεχτούν τη διάλυση του φορέα που τελεί σε χρεοκοπία και εφόσον υποβληθεί πρόταση προς το υπουργείο Εργασίας για ένταξή τους στο ΕΤΕΑ. «Πηγαίνετε πρώτα στο ΕΤΕΑ και μετά βλέπουμε», είναι η θέση που μετέφερε ανώτατο στέλεχος της Εθνικής στο σύλλογο υπαλλήλων της τράπεζας.

Λόγοι… απομάκρυνσης

Ο λόγος που η Εθνική σταμάτησε να πληρώνει έχει να κάνει με την οδηγία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εποπτείας του τραπεζικού συστήματος (SSM) αλλά και του βασικού μετόχου της που είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή των φορέων των δανειστών, που είπαν ότι δεν συνάδει με τα νέα τραπεζικά δεδομένα η χρηματοδότηση του επικουρικού από την ίδια την τράπεζα.

Οι εξελίξεις έχουν πάρει το δρόμο τους όπως φαίνεται και στη νέα επιστολή που κοινοποίησε στους συλλόγους συνταξιούχων και εργαζομένων της τράπεζας στις 27 Σεπτεμβρίου ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Λεων. Φραγκιαδάκης. Σε αυτή τους καλεί να βρουν από κοινού λύση με την ένταξη του προσωπικού και των συνταξιούχων στο δημόσιο σύστημα επικουρικής ασφάλισης (ΕΤΕΑ) ώστε να μετριαστούν οι απώλειες.

Στην εντατική και το ταμείο υγείας. Στο βάθος διάλυση, περικοπές παροχών, αύξηση εισφορών ή ΕΟΠΥΥ

Συμπληρωματική κάλυψη

Στην επιστολή αναφέρεται ότι η τράπεζα «κατανοώντας τις ανάγκες εργαζομένων και συνταξιούχων και επιθυμώντας να παράσχει σε αυτούς ένα επιπλέον δίχτυ προστασίας το οποίο θα περιορίζει ακόμη περισσότερο τις όποιες δυσμενείς συνέπειες από τη μεταβολή του καθεστώτος επικουρικής ασφάλισης των ασφαλισμένων του ΛΑΠΕΤΕ, εξετάζει τη δυνατότητα συμπληρωματικής πέρα από το κράτος ασφάλισής τους, με την προϋπόθεση ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η ίδια η βιωσιμότητά της, κάτι το οποίο άλλωστε θα εξεταστεί τόσο από την αρμόδια εποπτική αρχή (SSM) όσο και από τον κύριο μέτοχο (ΤΧΣ)».

Με απλά λόγια, η Εθνική δείχνει ότι συζητά μια συμπληρωματική συνταξιοδοτική κάλυψη με τη μορφή ενός ειδικού επαγγελματικού ταμείου στα πρότυπα του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, αλλά αυτό θα το αποφασίσουν στο τέλος οι φορείς που εκπροσωπούν τους δανειστές στο τραπεζικό σύστημα, δηλαδή ο SSM και το ΤΧΣ.

Στην… εντατική

Οι επιπτώσεις από τη στάση πληρωμών του ΛΑΠΕΤΕ αγγίζουν και το ταμείο υγείας της Εθνικής (ΤΥΠΕ) γιατί και αυτό έπαιρνε μερίδιο από την «εισφορά» της τράπεζας στο επικουρικό ταμείο. Στο ταμείο υγείας της Εθνικής είναι εγγεγραμμένοι και έχουν περίθαλψη 50.000 συνταξιούχοι και εργαζόμενοι με τα έμμεσα μέλη τους, δηλαδή το σύνολο όλων των συνταξιοδοτηθέντων και υπαλλήλων της τράπεζας και των οικογενειών τους!

Χωρίς λεφτά στο επικουρικό, δεν παίρνει λεφτά και το ταμείο υγείας! Οι παροχές τους και σε επικουρική σύνταξη αλλά και σε περίθαλψη τινάζονται κυριολεκτικά στον αέρα.

Τυχόν δε απόφαση ένταξης του επικουρικού στο ΕΤΕΑ θα οδηγήσει είτε σε διάλυση του ταμείου υγείας της Εθνικής (ελλείψει πόρων του ΛΑΠΕΤΕ) είτε σε υποβάθμιση των παροχών είτε σε αύξηση των εισφορών για να μαζευτούν χρήματα και να συνεχίσει να υφίσταται τουλάχιστον ο φορέας υγείας. Σε διαφορετική περίπτωση, ο δρόμος είναι η ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ.ethniki1-1 Βαθύ «κούρεμα» στις επικουρικές συντάξεις της Εθνικής Τράπεζας - Στον αέρα 20.000 ασφαλισμένοι

ethniki2 Βαθύ «κούρεμα» στις επικουρικές συντάξεις της Εθνικής Τράπεζας - Στον αέρα 20.000 ασφαλισμένοι

Facebook Comments