H JP Morgan εκτιμά ότι το ευρώ αναμένεται να αγγίξει το 1,2500 έναντι του δολαρίου έως τον Σεπτέμβριο του 2018. 

Όπως σημειώνει,  η περιουσία και τα μετρητά των αμερικανικών εταιριών στο εξωτερικό – εκτός ΗΠΑ – εκτιμάται σε 2,2 τρισ. δολάρια. Ωστόσο από αυτό το ποσό, αυτά που θα μπορούσαν να επαναπατριστούν (μετά και το σχέδιο Trump για μείωση των φόρων σε αυτά τα κεφάλαια) είναι περίπου 456 δισ. δολάρια, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων είτε είναι ήδη τοποθετημένα στο αμερικανικό νόμισμα είτε είναι αντισταθμισμένα.

Όπως σημειώνει, το δολάριο ενισχύθηκε το τελευταίο διάστημα λόγω του περιορισμού των ανησυχιών για το έλλειμμα των ΗΠΑ καθώς και των αυξήσεων επιτοκίων της Fed, και όχι λόγω των αναφορών γύρω από τον επαναπατρισμό κεφαλαίων που πυροδότησαν οι εξαγγελίες Trump.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η φορολογική μεταρρύθμιση δεν θα ωφελήσει το δολάριο, ωστόσο σύμφωνα με την JP Morgan, οποιαδήποτε ανάκαμψη στο δολάριο θα περιοριστεί από τις αλλαγές των προσδοκιών γύρω από τη νομισματική πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτερα έναντι του ευρώ.

Η JPMorgan αναμένει ότι το ευρώ θα αυξηθεί στο 1,2500 έναντι του δολαρίου  μέχρι το Σεπτέμβριο του 2018, από περίπου1,1870 σήμερα, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρά στην ομαλοποίηση της πολιτικής της.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments