Από την πρώτη στιγμή  που ανέλαβε  τα ηνία της χώρας μας η κυβέρνηση εθνικής ενότητας, υπό την πρωθυπουργία του Α. Σαμαρά, κλήθηκε να αντιμετωπίσει και να  διαχειριστεί μια δύσκολη πραγματικότητα:  βαθιά πολυετή ύφεση στην οικονομία, τις δραματικές συνέπειες της οποίας βιώνει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, και τη σοβαρή έλλειψη αξιοπιστίας σε σχέση με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες του κυβερνητικού μηχανισμού και τις σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού,  απεφεύχθησαν όλα τα εφιαλτικά σενάρια που οι διάφορες Κασσάνδρες εγχώριες και εξωχώριες προέβαλαν ώστε να κάνουν ακόμη δυσκολότερο το έργο για την παραμονή της πατρίδας μας στην Ε.Ε.

Το πνεύμα συνεργασίας που μας διέπει αποτέλεσε το κύριο συστατικό για να επιτύχουμε  αυτό που πολλοί θεωρούσαν αδύνατο.

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ειδικά το τελευταίο διάστημα, είναι εντυπωσιακή αναγκάζοντας ακόμη και τους δανειστές μας να αναθεωρήσουν τους αρχικούς υπολογισμούς τους.

 Είναι γεγονός πλέον ότι όλοι οι σημαντικοί οικονομικοί δείκτες επιβεβαιώνουν αυτή την πορεία. Η χώρα  παρουσιάζει  ένα σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, εκμηδένισε  το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, ενώ τα spreads των ελληνικών ομολόγων   έπεσαν σε επίπεδα προ κρίσης.

Έχουμε λοιπόν, μια σειρά από στοιχεία που δείχνουν ότι το 2014 επιστρέφουμε στο δρόμο της Ανάκαμψης ( πρόβλεψη της Κομισιόν με ρυθμό ανάπτυξης 0,6% του ΑΕΠ)  μετά από έξι οδυνηρά χρόνια ύφεσης.

Ασφαλώς, υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πλέον ότι η χώρα έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα για να βγει από το τούνελ της κρίσης και να ξεφύγει μία για πάντα από την ασφυξία του Μνημονίου.

Ήρθε η ώρα, που η πρόοδος δεν θα αποτυπώνεται μόνο στους αριθμούς αλλά θα φαίνεται και στην πραγματική οικονομία. Εκεί που θα τη νιώθει ο έλληνας πολίτης.

Η επιτυχημένη εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής οδηγεί την Ελλάδα σε μια νέα πορεία προοπτικής και ανάπτυξης. Δεν δημιουργεί μόνο δημοσιονομικά πλεονάσματα, αλλάζει την ρότα  της ελληνικής οικονομίας κάνοντας στροφή στην ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια.

Σ’ αυτή τη διαδικασία επανεκκίνησης  το πιο σημαντικό είναι η στενή συνεργασία με τις επιχειρήσεις. Είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε και να στηρίξουμε νέες προτάσεις  που θα συνεισφέρουν στην βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Η μάχη κατά της ανεργίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, συνεπώς πρέπει να ευνοήσουμε την επιχειρηματικότητα που θα εξασφαλίζει τη βιώσιμη, την υγιή ανάπτυξη.

Η ανεργία είναι ο κοινός – μεγάλος μας εχθρός. Οι θέσεις εργασίας θα πρέπει να δημιουργηθούν στον ιδιωτικό τομέα και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενισχυθούν κατάλληλα.

Από την δική μας πλευρά, δίνουμε ανάσα στην αγορά με τη δημιουργία 440.000 συνολικά θέσεων εργασίας, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους στον ιδιωτικό τομέα, μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων. Είναι ανάγκη να στηρίξουμε τις πιο αδύναμες ομάδες, εκείνες που επλήγησαν από την κρίση, που έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Η σημερινή κυβέρνηση δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, με σχεδιασμένο βηματισμό, με πρόγραμμα, δημιουργεί τελικά τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να υπάρξουν οι ευρύτερες δυνατές ευεργετικές συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο.

Facebook Comments