Ζημιογόνο το 2013 για την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας

MarketNews

Ζημιογόνο το 2013 για την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Ζημιές 9,1 δισ. ελβετικών φράγκων (10,4 δισ. δολ.) εμφάνισε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, SNB, το 2013 και αποφάσισε να μη διανείμει μέρισμα, για πρώτη φορά στα 107 χρόνια της ιστορίας της, λόγω της μείωσης της τιμής του χρυσού.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η αξία των αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας σε χρυσό μειώθηκε κατά 15,2 δισ. ελβετικά φράγκα (17,3 δισ. δολ.), υπερκαλύπτοντας τα κέρδη 6,5 δισ. φράγκων που είχε από τις συναλλαγματικές θέσεις της και από την πώληση ενός ταμείου με προβληματικά στοιχεία ενεργητικού που είχε αποκτήσει από τη UBS.

Στη διάρκεια της περυσινής χρονιάς, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 28% - τη μεγαλύτερη από το 1981.

Η SNB προειδοποίησε τον Ιανουάριο ότι τα αποθέματα του χρυσού της θα οδηγούσαν σε ζημιές και θα την ανάγκαζαν να μη διανείμει μερίσματα και τις συνήθεις πληρωμές στα 26 καντόνια ή κρατίδια της Ελβετίας. Σημειώνεται ότι η ελβετική κεντρική τράπεζα είναι από τους μεγαλύτερους κατόχους χρυσού στον κόσμο.