Έκθεση φωτογραφίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

MarketNews

Έκθεση φωτογραφίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Πορτρέτα και ιστορίες γυναικών από όλο τον κόσμο, οι οποίες έχουν βιώσει τη βία και τον ρατσισμό εξαιτίας του φύλου τους, παρουσιάζονται σε έκθεση φωτογραφίας που διοργανώνει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ActionAid» σήμερα ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., στην πλατεία Μοναστηρακίου και στον χώρο «ΣυνΑθηνά».

Η έκθεση εντάσσεται στη δράση αλληλεγγύης που διοργανώνει αύριο στο κέντρο της Αθήνας η «ActionAid», με θέμα «Χόρεψε τη διαδρομή μου». Υπό τους ήχους των βραζιλιάνικων κρουστών της ομάδας μουσικών «Batala», οι συμμετέχοντες θα διασχίσουν σημεία της Αθήνας, όπου γυναίκες υφίστανται καθημερινά βία, διακρίσεις, ρατσισμό και ξενοφοβία. Η χορευτική βόλτα θα ξεκινήσει στις 7.30 μ.μ. από την πλατεία Μοναστηρακίου.

Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας έχει ως κεντρικό μήνυμα ότι: «Η ισότητα των γυναικών είναι πρόοδος για όλους».
Η Παγκόσμια Ημέρα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σε ανάμνηση της διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν τον  Μάρτιο   του 1857 εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, αλλά και ως έκφραση συμπαράστασης στις γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας σε όλο τον πλανήτη και στις γυναίκες που καταφέρνουν να συνδυάσουν τους πολλαπλούς ρόλους της καθημερινότητας.

Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε, δύο χρόνια αργότερα, από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία.

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του ’60 αναζωογόνησε τον εορτασμό. Το 1975 ο ΟΗΕ ξεκίνησε να γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα στις 8 Μαρτίου με στόχο να τιμήσει τις πράξεις θάρρους σημαντικών γυναικών και να κάνει έκκληση για ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Δύο χρόνια αργότερα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα, όπου αναφερόταν ότι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μπορεί να εορτάζεται από τα κράτη μέλη οποιαδήποτε μέρα του χρόνου, ανάλογα με τις εθνικές παραδόσεις τους.