Ευφορία, ενθουσιασμός, αλλά και… δεύτερες σκέψεις στην αγορά. Μετά την ανακοίνωση των stress tests και το άνοιγμα των 6,4 δισ. ευρώ των τραπεζών, διατυπώνεται το ερώτημα το πως θα καταφέρουν τα πιστωτικά ιδρύματα να ενισχύσουν περαιτέρω την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Η ανακοίνωση για αύξηση κεφαλαίου 1,7 δισ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, η γενική συνέλευση της Eurobank για να ξεκινήσει η δική της αύξηση κεφαλαίου, η οποία μετά την ανακοίνωση του ανοίγματος 2,9 δισ. ευρώ, ενδεχομένως να κινηθεί σε μεγαλύτερου ύψους αύξηση, η βεβαιότητα της Εθνικής ότι θα καταφέρει να κλείσει τα ανοίγματά της και η ηχηρή σιωπή της Alpha, παρά τις πληροφορίες για άντληση 1 δισ. ευρώ από την αγορά, σκοντάφτουν σε ένα και μόνο δεδομένο. Ότι δεν υπάρχει ακόμα το θεσμικό πλαίσιο για τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το μόνο ρεαλιστικό σχέδιο είναι το ομολογιακό της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 500 εκατ. ευρώ, το οποίο ουσιαστικά θα αποτελέσει και το σηματωρό για την έξοδο της χώρας μας στις αγορές. Από το ισχυρό σχήμα των αναδόχων πάντως, όπως η Goldman Sachs, μπορεί να κρίνει κανείς ότι υπάρχει ήδη ψήφος εμπιστοσύνης για να προχωρήσει επιτυχώς το εγχείρημα εξόδου στις αγορές έπειτα από πέντε χρόνια απουσίας. Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα λαμβάνουν χώρα σε μία περίοδο ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων, τα οποία συνήθως συνοδεύονται και από τις επιχειρηματικές κινήσεις των εισηγμένων.

Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ομολογιακό ύψους 250 εκατ. ευρώ που σκοπεύει να εκδόσει ο όμιλος Μυτιληναίου πηγαίνει πιο πίσω και μάλιστα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τέταρτου 3μήνου και του συνόλου του 2013.

Αποτελέσματα

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων την Παρασκευή συμπληρώθηκε το 11% του συνόλου των ανακοινώσεων και οι πρώτες εντυπώσεις δείχνουν υποχώρηση του τζίρου κατά 6% και λειτουργικών κερδών κατά 17% κυρίως λόγω της μεγάλης κάμψης στα αποτελέσματα των Ελληνικών πετρελαίων και των εκτάκτων της εθελουσίας του ΟΤΕ (260 εκ. ευρώ).

Η τελική γραμμή χρήζει λεπτομερέστερης ανάλυσης αφού τα πολλά έκτακτα αποτελέσματα από των τραπεζικό κλάδο διαστρεβλώνουν την εικόνα. Ποιοτικά ωστόσο παρατηρούνται αρκετές βελτιώσεις σε επίπεδο λειτουργικών περιθωρίων, πλειοψηφικής παρουσίας κερδοφόρων εταιριών (67:33) και αρκετών αντιστροφών από κέρδη σε ζημιές.

Αν και είναι νωρίς για γενικευμένα συμπεράσματα η αίσθηση του δ τριμήνου είναι θετικότερη από το προηγούμενο τρίμηνο καθώς οι εξοικονομήσεις κόστους έχουν αρχίσει να αποδίδουν ενώ για πρώτη φορά φέτος υπάρχουν θετικές εκπλήξεις σε σχέση με τις εκτιμήσεις της αγοράς (Aegean, OTE).

Η βελτίωση των αποτελεσμάτων των εταιρειών θα αποτελέσει τον επόμενο καταλύτη ανόδου της αγοράς αφού σταδιακά εδραιώνεται η αλλαγή των χαμηλότερων συντελεστών προεξόφλησης κερδών (και παγίων) από την υποχώρηση του ρίσκου της χώρας όπως αποτυπώνεται στα διαπραγμάτευση των 10ετών ομολόγων.

Οι δεύτερες σκέψεις

Επίσης, εκείνο που ανησυχεί την αγορά είναι ότι αν τελικά προχωρήσουν οι αυξήσεις κεφαλαίου, είτε με παραίτηση ή μη των παλαιών μετόχων, που θα βρεθούν τα λεφτά. Ειδικά σε ότι έχει να κάνει με το Χ.Α., υπάρχει ο προβληματισμός ότι θα μειωθούν οι θέσεις σε άλλες μετοχές του 25άρη που κατέχουν τα μεγάλα ξένα
funds και οίκοι του εξωτερικού, προκειμένου να μπουν στις αυξήσεις.

Ταυτόχρονα, η χρονική περίοδος που θα γίνουν οι αυξήσεις έχει μεγάλη σημασία. Κι αυτό, διότι από τις αρχές Απριλίου η χώρα μπαίνει και… επισήμως σε προεκλογική περίοδο ενόψει των αναμετρήσεων για τις δημοτικές εκλογέςκαι τις Ευρωεκλογές τον Μάιο. Αυτό, μπορεί να σημαίνει αλλαγή της τάσης από επιθετική για αγορές που είναι σήμερα, σε επιφυλακτική.

Ανάχωμα στα παραπάνω, σύμφωνα με τηναγορά, θα μπορούσε να αποτελέσει μία βελτίωση της πιστολπτικής ικανότητας για έξοδο της χώρας στις αγορές πριν από τις Ευρωεκλογές.

Facebook Comments