Η  συστηματική κατανάλωση ζάχαρης εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Η ζάχαρη είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες για την επιδημία της παχυσαρκίας και του διαβήτη στον δυτικό κόσμο, καθώς και για αρκετές άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως η καρδιοπάθεια και αρκετές κοινές μορφές καρκίνου. 

Η ζάχαρη είναι ένας δισακχαρίτης που αποτελείται από γλυκόζη και φρουκτόζη. Αρχικά η φρουκτόζη της ζάχαρης μεταβολίζεται στο ήπαρ, ενώ η γλυκόζη μεταβολίζεται σε κάθε κύτταρο του οργανισμού. Αυτό προκαλεί μια κατάσταση που είναι γνωστή ως αντοχή στην ινσουλίνη, που είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα για την παχυσαρκία, αλλά και για άλλα προβλήματα όπως ο διαβήτης. Δυστυχώς είναι ο πιο γλυκός εχθρός της υγείας και κρύβεται παντού. Προστίθεται σε πάρα πολλές επεξεργασμένες τροφές, σε μερικές που ίσως να μην σκεφτόμασταν καν πως υπάρχει όπως οι σάλτσες, τα τρόφιμα ολικής άλεσης, ακόμα και στα διαιτητικά προϊόντα. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερβολική κατανάλωσή της και ζητούν τη μείωσή της. 

Τι κάνει στον οργανισμό:

1. Μειώνει τα επίπεδα καλής χοληστερόλης

2. Προκαλεί φλεγμονή στα τοιχώματα των αρτηριών, αυξάνοντας κατακόρυφα τον κίνδυνο καρδιακού εμφράγματος ή/και εγκεφαλικού επεισοδίου

3. Eμποδίζει την απορρόφηση μαγνησίου και ασβεστίου

4. Μπορεί να είναι αιτία πονοκεφάλων και ημικρανιών

5. Αυξάνει τις πιθανότητες για παχυσαρκία

6. Συμβάλλει στην πρόωρη γήρανση

7. Ερευνητές έχουν κατά καιρούς ισχυριστεί ότι τρέφει τα καρκινικά κύτταρα

8. Δύναται να αυξήσει τη συστολική πίεση

9. Μπορεί να εμποδίσει τη διαδικασία αυτοσυγκέντρωσης

10. Αυξάνει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια

11. Έχει τα ίδια αποτελέσματα στο συκώτι όπως το αλκοόλ προκαλώντας λιπώδες ήπαρ

12. Καταστρέφει τα δόντια και τα ούλα

Ξέρατε ότι:

Η ζάχαρη παρεμβαίνει στην όρεξη δημιουργώντας μια ακόρεστη επιθυμία να συνεχίσουμε το φαγητό. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Γέιλ, έπειτα από υπερκατανάλωση φρουκτόζης, δεν καταγράφεται στον εγκέφαλο το αίσθημα του κορεσμού. Αντίθετα, όσο και αν φάει κανείς, θέλει διαρκώς κι άλλο.

Ποια είναι η ιδιαίτερη σχέση της ζάχαρης με την ανάπτυξη καρκίνων;

Τα καρκινικά κύτταρα στηρίζονται στην ινσουλίνη για να αποκτήσουν καύσιμο (τη γλυκόζη του αίματος) ώστε να μεγαλώνουν και να πολλαπλασιάζονται. Καταναλώνουν πολλή παραπάνω γλυκόζη απ ότι ένα υγιές κύτταρο και χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν και τον αναπτυξιακό παράγοντα IGF (insulin growth factor) που παράγεται συγχρόνως με την ινσουλίνη. Αυτές οι δυο ουσίες, ενισχύουν αποδεδειγμένα την παραγωγή φλεγμονωδών παραγόντων που βοηθούν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και την δυνατότητά τους να εισχωρήσουν σε ξένους ιστούς.

 

Facebook Comments