Πλήγμα στην ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν κατάφερε την Παρασκευή ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα την επικυρώσει εκ νέου, καθώς η Τεχεράνη δεν συμμορφώνεται με τους όρους που προβλέπει η συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Άμεση ήταν η αντίδραση της ΕΕ στις δηλώσεις του Τραμπ, ενώ τη στάση του επέκρινε και η Μόσχα. Τη συμφωνία χαιρέτισαν πάντως Ριάντ και Τελ Αβίβ. Βολές κατά του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε η Τεχεράνη.

Ο αμερικανός πρόεδρος αψηφά τις περί του αντιθέτου προτροπές των άλλων δυνάμεων που μετέχουν στη συμφωνία, όπως η Γερμανία και η Γαλλία που βεβαιώνουν ότι η Τεχεράνη τηρεί τα συμπεφωνημένα. O Τραμπ διευκρίνισε πάντως ότι στην παρούσα φάση οι ΗΠΑ δεν αποσύρονται από τη συμφωνία, αλλά ο ίδιος την παραπέμπει στο Κογκρέσο, και θα διαβουλευτεί με τους συμμάχους των ΗΠΑ για την τροποποίησή της.

Κατηγόρησε το «φανατικό καθεστώς» της Τεχεράνης ότι διαδίδει το «θάνατο, την καταστροφή και το χάος σε όλο τον κόσμο» κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Λευκό Οίκο, επαναλαμβάνοντας ότι η συμφωνία είναι «από τις χειρότερες» που έχουν συνάψει ποτέ οι ΗΠΑ.
 

Facebook Comments