Ενώπιον των επαρχιακών συνελεύσεων των μελών της ΕΤΥΚ παραπέμπεται η μεσολαβητική πρόταση που υπέβαλε την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο εργασίας για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον τραπεζικό τομέα.

Το ΔΣ της ΕΤΥΚ συνήλθε χθες εκτάκτως και αξιολόγησε τη μεσολαβητική πρόταση. Η απόφαση που λήφθηκε είναι να τεθεί ενώπιον των εργαζομένων οι οποίοι θα έχουν τον τελικό λόγο της έγκρισης ή της απόρριψης.

Οι πληροφορίες φέρουν την ηγεσία της ΕΤΥΚ να αποδέχεται καταρχήν την πρόταση δεδομένου ότι θα ζητηθούν, ενδεχομένως σήμερα, κάποιες διευκρινίσεις από τη μεσολαβητική υπηρεσία.

Καταρχήν φαίνεται να γίνεται αποδεχτή η πρόταση και από τον εργοδοτικό σύνδεσμο τραπεζών (ΚΕΣΤ), με βάση τις ενδείξεις που δόθηκαν προς το διευθυντή της μεσολαβητικής υπηρεσίας Ανδρέα Μυλωνά.

Ο ΚΕΣΤ αναμένεται να δώσει οριστικά την απάντηση του προς το υπουργείο εργασίας το αργότερο μέχρι μεθαύριο Τετάρτη που λήγει το χρονοδιάγραμμα που δόθηκε προς τις δύο πλευρές για να απαντήσουν αν αποδέχονται ή όχι τη μεσολαβητική πρόταση.

Η πρόταση του υπουργείου εργασίας προβλέπει μειώσεις μισθών μέχρι 14%, μειώσεις επιδομάτων, παγοποίηση προσαυξήσεων και παροχής ΑΤΑ για άλλα τρία χρόνια καθώς και επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 65ο έτος.

Ανακοίνωση ΕΤΥΚ

Η ΕΤΥΚ με σημερινή της ανακοίνωση επιβεβαιώνει το δημοσίευμα της StockWatch αναφέροντας ότι το ΔΣ αποφάσισε την αποδοχή της πρότασης.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι την τελική απόφαση αναμένεται να τη λάβουν οι εργαζόμενοι σε επαρχιακές συνελεύσεις την ερχόμενη Τετάρτη.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΚΕΣΤ και ΕΤΥΚ κράτησαν λίγο περισσότερο από δύο μήνες.

Σε ότι αφορά το επίμαχο θέμα της καταβολής στο ταμείο αλληλεγγύης, η πρόταση προβλέπει συνεισφορά του εργοδότη 2% επί του μηνιαίου μισθού του προσωπικού, ενώ για να εξισορροπηθεί η αύξηση του εργατικού κόστους που θα προέλθει από την ικανοποίηση του αιτήματος ο μεσολαβητής προβλέπει στην πρόταση του μείωση της εισφοράς του εργοδότη στο ταμείο προνοίας από 14% σε 9% του μισθού για το 2014 και το 2015, 9,5% για το 2016 και 11,5% για το 2017.

Η διάρκεια της συλλογικής σύμβασης θα είναι τριετής από την 1/1/2014 – 31/12/2016.

Η συλλογική σύμβαση εάν επικυρωθεί από τα ενδιαφερόμενα μέρη θα εφαρμοστεί από όλα τα μέλη του ΚΕΣΤ, πλην της Τράπεζας Κύπρου και της ΣΚΤ, που αποχώρησαν πρόσφατα από το σύνδεσμο.

Στην Τράπεζα Κύπρου οι μειώσεις μισθών και επιδομάτων εφαρμόζονται από το περασμένο καλοκαίρι μετά από συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του τότε μεταβατικού συμβουλίου της τράπεζας με την ΕΤΥΚ.

Το νέο ΔΣ της BOCY διαπραγματεύεται τις τελευταίες μέρες με την ΕΤΥΚ την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.

Facebook Comments