Στο υψηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2009 ο δείκτης οικονομικού κλίματος

MarketNews

Στο υψηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2009 ο δείκτης οικονομικού κλίματος , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Στο υψηλότερο σημείο του από τον Οκτώβριο του 2009 διαμορφώθηκε το Μάρτιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα καθώς αυξήθηκε στις 88,1 μονάδες από 86,9 μονάδες το Φεβρουάριο, σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Σύμφωνα με την έρευνα, βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών σημειώνεται τον Μάρτιο στη Βιομηχανία και το Λιανικό Εμπόριο, ενώ αντίθετα, το κλίμα επιδεινώνεται στις Υπηρεσίες και περισσότερο στις Κατασκευές.

Η ήπια βελτίωση του οικονομικού κλίματος από τις αρχές του έτους φαίνεται να παγιώνεται, παρά τη μεγάλη πίεση στην οποία βρίσκονται καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Οι πολύ μεγάλες αβεβαιότητες που χαρακτήριζαν την προηγούμενη χρονιά έχουν σίγουρα αμβλυνθεί, ενώ η συμπεριφορά των οικονομικών μονάδων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων βρίσκεται σε φάση προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Οι αποπληρωμές μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η κινητικότητα στον τομέα των επενδύσεων, η επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα επιδρούν θετικά. Όμως ταυτόχρονα η ανεργία εξακολουθεί να αυξάνεται, ειδικά η μακροχρόνια ανεργία, εξέλιξη που επηρεάζει δυσμενώς μια σειρά από οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους, από τη φοροδοτική ικανότητα και τους πόρους των ασφαλιστικών ταμείων ως την κοινωνική συνοχή.

Επίσης,θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας έχει πραγματοποιηθεί πριν τις αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων (ιδιαίτερα της Κύπρου), επομένως αβεβαιότητες που προέκυψαν έκτοτε ενδεχομένως να μην αποτυπώνονται στην παρούσα έρευνα . Αναλυτικότερα:

- στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής βελτιώνονται σημαντικά, αντίθετα με τις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης, αλλά και τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα που επιδεινώνονται.

- στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους παραμένουν δυσμενείς, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων, με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση να επιδεινώνονται περαιτέρω.

- στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επιδεινώνονται, ενώ οι αρνητικές εκτιμήσεις για τα αποθέματα ενισχύονται. Ωστόσο είναι οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων που κερδίζουν αισθητά έδαφος.

- στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εντείνονται σημαντικά, ενώ οι χαμηλές προσδοκίες για την απασχόληση του τομέα καταγράφουν οριακή άνοδο.

- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού εντείνονται ελαφρά, ενώ αντίθετα οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας βελτιώνονται. Η ανάκαμψη στις υποτονικές προθέσεις για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο αντισταθμίζεται από τις δυσμενέστερες προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας.