ΕΤΕ πουλά το 40% της Finansbank και το ΤΧΣ το 98% της Eurobank; - Όλες οι τελευταίες εξελίξες

Χαρίτος Σταύρος

ΕΤΕ πουλά το 40% της Finansbank και το ΤΧΣ το 98% της Eurobank; - Όλες οι τελευταίες εξελίξες, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

«Πρεμιέρα» σε roadshows έκανε χθες στο Λονδίνο η Τράπεζα Πειραιώς, παρουσιάζοντας σε θεσμικούς επενδυτές τα στοιχεία της σχεδιαζόμενης αύξησης κεφαλάιου (1,75 δισ ευρώ) και της πρόθεσή της για έκδοση ομολογιακού δανείου ( με στόχο τη ρευστότητα).

Η κινητικότητα των τραπεζών των τελευταίων ημερών, που σηματοδοτήθηκε μετά την ανακοίνωση των stress tests από την Τράπεζα της Ελλάδος, στοχεύει και ευελπισθεί στην επανάκαμψη και επιστροφή του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Δεν είναι τυχαίο ότι και η περίπτωση της Eurobank, στην οποία σήμερα αποκλειστικός μέτοχος είναι το ΤΧΣ, προσελκύσει σημαντικά ονόματα της διεθνούς επενδυτικής σκηνής (Fairfax, Apollo, New York Capital).

Ξεκινώντας από την Τράπεζα Πειραιώς όπου μέσα σε μια εβδομάδα ανακοίνωσε την έκδοση ομολογιακού δανείου για άντληση ρευστότητας, τα αποτελέσματα χρήσης 2013 και την απόφαση του ΔΣ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η αγορά παρακολουθεί βήμα βήμα τις αντίστοιχες ενέργειες, προσπαθώντας να ερμηνεύσει θετικά κάθε προπομπό.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει μέγιστη σημασία το επιτόκιο των ομολόγων που θα εκδοθούν αποτυπώνοντας το γενικότερο επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά και την ελκυστικότητα της εγχώριας αγοράς. Αλλωστε, οι παρουσιάσεις (roadshows) θα συνεχισθούν και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και στη συνέχεια, θα αποφασιστεί η έκδοση ομολόγου κυρίου χρέους, μέσω δημόσιας προσφοράς στις διεθνείς αγορές. Σε συνάρτηση πάντα με τις συνθήκες αγοράς.

Εντονο ενδιαφέρον δεν έχει μόνο η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς καθώς και η αύξηση κατά 1,2 δισ ευρώ της Alpha Βank, αλλά η εδώ και μήνες σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, που θα αφορά κεφάλαια περίπου 3 δισ ευρώ. Οι δύο πρώτες τράπεζες ζητούν να αντλήσουν πολλαπλάσια κεφάλαια των καθαρών κεφαλαιακών τους αναγκών (425 εκατ ευρώ οι ανάγκες για την Πειραιώς και 262 εκατ ευρώ για την Alpha) , τόσο για να εξαγοράσουν από το ΤΧΣ, δηλαδή από το Δημόσιο, τις προνομιούχες μετοχές που έλαβαν εν είδει στήριξης του 2008, όσο και να διαθέτουν ένα μαξιλάρι ρευστότητας και ένα απόθεμα κεφαλαίων, ικανό να τους καλύψει τις ανάγκες σε διαθέσιμα και σε εξυγίανση χαρτοφυλακίου (σχηματίζοντας προβλέψεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια).

Για τη Εurobank οι αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί. Δεδομένου του επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται, ένα μεγάλο κομάτι της αγοράς πιέζει προς την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάθεση ποσοστού στους ξένους και τη μείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ. Κάτι τέτοιο όμως, θα μεγιστοποιούσε τη ζημιά του ΤΧΣ καθώς θα έγγραφε ζημιές κατά μεγαλύτερο αντίστροφα ποσοστό, εφόσον η τιμή πώλησης θα υπολείπετο σχεδόν στο μισό, αν όχι στο 60%, από την τιμή κτήσης. Επίσης, για τη συγκεκριμένη αύξηση κεφαλάιου αποτελεί βασική προϋπόθεση η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και η ψήφιση του νέου νόμου για τις ανακεφαλαιοποιήσεις.

Στην Εθνική, όλες αυτές οι πρωτοβουλίες λαμβάνονται υπόψη και το επιτελείο της Τράπεζας σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του. Μια νέα σεναριολογία έχει και πάλι φουντώσει, που αφορά τη διάθεση του ποσοστού της τουρκικής Finansbank (στην οποία ελέγχει το 98%) έως και σε ποσοστό διπλάσιο του αρχικώς σχεδιασμένου (20%). Ο Ομιλος είχε αφήσει να διαφανεί ότι μέχρι το 2016 θα είχε προχωρήσει στη διάθεση μειοψηφικού πακέτου της Finansbank σε περίοδο που θα κρινόταν συγκυριακά κατάλληλη, έστω και σε δύο φάσεις (20% και 20%).

Σήμερα που τα δεδομένα διαφοροποιούνται οι τα stress tests οριοθετούν νέα όρια κεφαλαίων (2,2 δισ ευρώ) και νέο χρονικό ορίζοντα, η διοίκηση του Ομίλου προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες στη διάθεση - πώληση μειοψηφικού μεν ποσοστοού, αλλά όχι της τάξεως του 49% (ενδεχομένως ποσοστού 40% και κάτι παραπάνω). Από τη στιγμή που η Εθνική έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, εκ των πραγμάτων και εξ ορισμού θα πρέπει να βρει κεφάλαια, μέσω ρύθμισης και καλύτερης διαχείρισης του ενεργητικού της , που σημαίνει πωλήσεις συμμετοχών.

Πέραν της τουρκικής Finansbank, η Εθνική προσδοκά σε εξεύρεση κεφαλαίων από την πώληση της θυγατρικής της στο Λονδίνο NBGI, καθώς και του Asset Management, στο διάστημα από τώρα και μέχρι τις αρχές του 2015. Σαφέστερα θα περιγράφεται ο σχεδιασμός της σττο τεκμηριωμένο capital plan που θα καταθέσει ο Ομιλος στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι τα μέσα Απριλίου.