Μικρή αλλά σταθερή επιστροφή καταθέσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα διαπιστώνουν οι τραπεζίτες, ένα χρόνο μετά τα δραματικά γεγονότα του περασμένου Μαρτίου.

Οι καθημερινές καταχωρήσεις στον τύπο δείχνουν ότι ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών εντείνεται και οι τράπεζες ετοιμάζονται για την πλήρη χαλάρωση των εσωτερικών περιορισμών στη διακίνηση χρημάτων εντός Κύπρου.

Οι τράπεζες προσπαθούν με την προσφορά ψηλών επιτοκίων να κλειδώσουν καταθέσεις μακράς διάρκειας. Προσφέρουν επιτόκια κοντά στο 3,1% για 12μηνη κατάθεση, αισθητά πιο κάτω από τα επιτόκια που πρόσφεραν πριν ένα χρόνο και λίγο πιο πάνω από ότι ίσχυε πριν λίγους μήνες.

Το μέγιστο επιτόκιο καταθέσεων δεν ξεπερνά το 3,5%, αφού η ΚΤ επιβάλει κεφαλαιακή χρέωση για επιτόκια που ξεπερνούν αυτά τα επίπεδα.

«Άρχισε να υπάρχει μικρή εισροή νέων καταθέσεων με τους καταθέτες να επιστρέφουν τις καταθέσεις από τα μαξιλάρια στις τράπεζες», δηλώνει ο διευθυντής της διεύθυνσης ιδιωτών και μικρομεσαίων της Τρ. Κύπρου, Χάρης Πουαγκαρέ.

«Το περιβάλλον είναι έντονα ανταγωνιστικό και διαβλέπουμε μια ανοδική τάση στα καταθετικά επιτόκια», τόνισε.

Όσον αφορά τη διάρκεια των καταθέσεων, ο κ. Πουαγκαρέ ανέφερε ότι «ήδη βλέπουμε μετατόπιση κάποιων γραμματίων ενός και τριών μηνών σε μεγαλύτερης διάρκειας γραμμάτια», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «θα θέλαμε και γραμμάτια μεγαλύτερης διάρκειας».

«Ο κόσμος ανταποκρίνεται και επιστρέφει τις καταθέσεις του σιγά και σταθερά», αναφέρει ο γενικός διευθυντής διεύθυνσης ιδιωτών της Ελληνικής Τράπεζας, Γιώργος Καραγιώργης, προσθέτοντας ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων θα συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο γενικός διευθυντής της Τρ. Πειραιώς, Μάριος Σαββίδης, αναφέρει ότι συνολικά στο σύστημα συνεχίζει να υπάρχει εκροή μήνα με μήνα αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

«Είναι πάντοτε επιθυμητό οι καταθέσεις να είναι μεγαλύτερης διάρκειας», αναφέρει ο κ. Σαββίδης.

Όσον αφορά το κόστος δανεισμού, σύμφωνα με τον κ. Πουαγκαρέ βρίσκεται στα ίδια επίπεδα τους τελευταίους μήνες και δεν υπάρχουν ενδείξεις για το πού θα κινηθεί.

«Ενόσω τα καταθετικά επιτόκια παραμένουν στα ίδια επίπεδα δεν αναμένεται σημαντική διαφοροποίηση του κόστους δανεισμού», σημειώνει ο κ. Καραγιώργης.

Τις ανοδικές πιέσεις στα εγχώρια καταθετικά επιτόκια δείχνουν και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το επιτόκιο στην Κύπρο για άντληση καταθέσεων ανήλθε τον Ιανουάριο του 2014 στο 2,36% από 2,23% το Δεκέμβριο του 2013.

Facebook Comments