ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές πλεόνασμα €2,1 δισ. στο α’ 2μηνο

MarketNews

ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές πλεόνασμα €2,1 δισ. στο α’ 2μηνο, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Στα 2,1 δισ. ευρώ ή στο 1,1% του ΑΕΠ ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού Προϋπολογισμού το πρώτο δίμηνο του 2014, έναντι 487 εκατ. ευρώ ή 0,3% του ΑΕΠ το αντίστοιχο δίμηνο του 2013. Ήταν δηλαδή σχεδόν τετραπλάσιο σε σχέση με πέρυσι, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Το ΥΠΟΙΚ διευκρινίζει πως, αν οι επιστροφές φόρων και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώνονταν στο ύψος των στόχων, το πρωτογενές αποτέλεσμα θα ήταν 560 εκατ. ευρώ ή 27% υψηλότερο και θα διαμορφωνόταν περίπου στα 2,6 δισ. ευρώ.

Σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, υπήρξε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2014, 32% υψηλότερο από πέρυσι.

Από τα στοιχεία του υπουργείου προκύπτει επίσης ότι το πλεόνασμα του κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 495 εκατ. ευρώ ή στο 0,3% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος ύψους 788 εκατ. ευρώ ή 0,4% του ΑΕΠ το περυσινό πρώτο δίμηνο του έτους. Σημειώνεται ότι ο στόχος για το φετινό πρώτο δίμηνο του έτους ήταν για έλλειμμα ύψους 527 εκατ. ευρώ.

«Η καλή εκτέλεση του κρατικού Προϋπολογισμού συνεχίζεται. Η Ελλάδα υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Η χώρα, μετά από πολλά χρόνια, νωρίτερα από τις προβλέψεις, επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα καθαρά έσοδα του κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν περίπου στα 9,5 δισ. ευρώ, 830 εκατ. ευρώ υψηλότερα από πέρυσι και 430 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τους στόχους.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν περίπου στα 7,9 δισ. ευρώ, 120 εκατ. ευρώ από πέρυσι και 570 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τους στόχους, ενώ τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν περίπου στα 8,4 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 590 εκατ. ευρώ από πέρυσι και 270 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τους στόχους.

Την ίδια ώρα, οι επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν περίπου στα 500 εκατ. ευρώ, όταν το πρώτο δίμηνο του 2013 ήταν μόλις 96 εκατ. ευρώ και ο στόχος για φέτος ήταν για 193 εκατ. ευρώ.