«Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να κάνουμε δεκτές όλες τις επιθυμίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά είμαστε σαφώς διατεθειμένοι να βρούμε λύσεις». Η χθεσινοβραδινή δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αφήνει να διαφανεί η πρόθεση του Ecofin να βάλει νερό στο κρασί του για να βρεθεί συμβιβασμός στο μεγάλο εγχείρημα της ΕΕ: την ολοκλήρωση του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης των τραπεζών, που αποτελεί και τον δεύτερο πυλώνα της τραπεζικής ενοποίησης.

Σφιχτά χρονικά περιθώρια,

Έχοντας λοιπόν λάβει εντολή από τους ομολόγους του να κινηθεί μέσα σε ένα μικρό και συγκεκριμένο πλαίσιο χειρισμών, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ξεκινά από σήμερα στο Στρασβούργο παρασκηνιακές επαφές με τους ευρωβουλευτές. Μαζί του και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά σφιχτά, δεδομένου ότι μέχρι το τέλος Απριλίου, και πριν κλείσεις τις εργασίες του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις ευρωεκλογές, θα πρέπει να έχει εγκριθεί νομοθετικά ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης. Μάλιστα ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νουναν δεν απέκλεισε και νέα συνάντηση των ομολόγων του την ερχόμενη εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση απτά αποτελέσματα θα πρέπει να υπάρχουν μέχρι τη επόμενο συμβούλιο κορυφής της ΕΕ, στις 20 και 21 Μαρτίου.

Σύγκλιση απόψεων;

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πάντως, εμφανίστηκε αισιόδοξος ενόψει της διαπραγμάτευσης, χωρίς όμως να δώσει το περίγραμμα του συμβιβασμού. Ένα από τα σημεία στα οποία υπάρχει συμφωνία είναι ότι σε έκτακτες περιπτώσεις το Ταμείο Εκκαθάρισης των Τραπεζών θα μπορεί να δανείζεται από την ελεύθερη αγορά. Συμφωνία επετεύχθη και σε ό,τι αφορά το αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περί απλοποίησης της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για την εκκαθάριση μιας προβληματικής τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά το χρόνο κεφαλαιοποίησης και αμοιβαιοποίησης των πόρων του Ταμείου υπάρχουν διαφωνίες, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών θεωρούν ότι χρειάζεται μια δεκαετία, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά επίσπευση της διαδικασίας. Μια εκδοχή συμφωνίας μπορεί να είναι τα 8 χρόνια.

Επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιμένει ότι ο θεσμός που θα πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις για το ποια τράπεζα είναι προβληματική είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πάρα την ελαφρά σύγκλιση θέσεων σε ορισμένα σημεία, ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικότατες διαφορές απόψεων μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών – μελών της ΕΕ.

Facebook Comments