Το ενδιαφέρον στο Χ.Α., παραμένει ζεστό για τους μη τραπεζικούς τίτλους. Έπειτα από μία ώρα και πέντε λεπτά συνεδρίασης, οι συναλλαγές υπερβαίνουν τα 20,5 εκατ. ευρώ, με τον γενικό δείκτη να έχει βάλει πλώρη προς τις 1.400 μονάδες. Το σενάριο που θέλει έκδοση Ελληνικού ομολόγου για μικρό ποσό, μόνο και μόνο για να δοκιμαστεί η τύχη της χώρας στις αγορές, κερδίζει ολοένα και πιο πολύ έδαφος.

Εθνική και Πειραιώς αναμένεται να δείξουν το δρόμο και να αποτελέσουν το σημείο αναφοράς στην έκδοση Ελληνικού ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.

Οι τελευταίες πληροφορίες που κάνουν το γύρο της αγοράς αναφέρουν ότι ετοιμάζεται ομολογιακή έκδοση και από την Εθνική Τράπεζα, κάτι που αν γίνει, τα κεφάλαια που θα αντληθούν, θα κατευθυνθούν προς την κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών. Χωρίς να «πειράξει» τη συμμετοχή της στην Finansbank, τραπεζικές πηγές, εκτιμούν ότι η διοίκηση της Εθνικής περιμένει την ολοκλήρωση των συναλλαγών σε Πανγαία και Αστέρα, εξασφαλίζοντας έτσι περισσότερα από τα μισά κεφάλαια που απαιτούνται για την επάρκειά της κατά την Blackrock, ύψους 2,1 δις. Ευρώ.

Επιπρόσθετα, υπάρχει πάντα ζωηρό το ενδιαφέρον του Ελληνοαμερικανού Τζον Κάλαμος για την ΑΕΔΑΚ, ξένων funds για την NBG Λονδίνου, που αν πουληθούν θα αποφέρουν στην ΕΤΕ περί τα 300 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, η διοίκηση της ΕΤΕ αναμένει άλλα 200 με 250 εκατ. ευρώ από την πώληση δανείων και δη ενήμερων, τόσο της ίδιας της τράπεζας, όσο και της θυγατρικής στην Τουρκία. Σε συνδυασμό με την έκδοση του ομολογιακού, χωρίς να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου η ΕΤΕ, καταφέρνει να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες παίρνοντας τα ηνία για να πρωταγωνιστήσει και πάλι στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Τις δύο τελευταίες μέρες, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε με άνοδο 15%, ενώ την Τετάρτη υποχωρεί οριακά , στα 3,91 ευρώ, με την Deutsche Bank ωστόσο, να έχει θέσει ως τιμή στόχο τα 4,5 ευρώ. Πιέσεις εκδηλώνονται και στις υπόλοιπες τράπεζες, με εξαίρεση την Alpha, που ενισχύεται κατά 1,17%, στα 0,6910 ευρώ.

Απώλειες 0,37% για τον τραπεζικό κλάδο, αλλά κέρδη 0,32% για τον 25άρη. Άνοδο 1,62% για την Coca Cola, 1% για τον ΟΤΕ 0,8% για τη ΔΕΗ και 4,62% για την ΓΕΚ/Τέρνα.

Facebook Comments