Το υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει προσεκτικά τα στοιχεία της έρευνας της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων για τις υπεράκτιες εταιρείες (Off Shore) και θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες αν προκύψουν ενδείξεις για παράνομες δραστηριότητες, αναφέρει σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Η εφημερίδα «Τα Νέα» έφερε στο φως της δημοσιότητας στοιχεία από την επεξεργασία 2,5 εκατ. αρχείων για πρόσωπα και κινήσεις υπεράκτιων εταιρειών, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists- ICIJ), με τη συνεργασία 160 δημοσιογράφων σε 60 χώρες του πλανήτη.

Στόχος της έρευνας είναι να αποκαλύψει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των οffshore.

Τα 2,5 εκατομμύρια μυστικά αρχεία αποτελούν τη μεγαλύτερη συλλογή στοιχείων για υπεράκτιες εταιρείες που βρέθηκε ποτέ στη διάθεση ενός οργανισμού ενημέρωσης.

Οι περισσότερες από τις εταιρείες ελληνικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στα δεδομένα της ICIJ έχουν έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους στην Καραϊβική.

Από την έρευνα της ICIJ εντοπίστηκαν 107 υπεράκτιες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων. Απ αυτές, μόνο τέσσερις είναι εγγεγραμμένες στα φορολογικά μητρώα.

Οι αρμόδιες Αρχές δεν διαθέτουν κανένα στοιχείο για τις υπόλοιπες 103 οffshore – ούτε αν οι ιδιοκτήτες τους δήλωσαν τα κεφάλαια και τα ακίνητα που τους ανήκουν ούτε αν πλήρωσαν φόρους γι αυτά.

Facebook Comments