Η ελληνική οικονομία βαδίζει στο δρόμο προς την ανάπτυξη και σε πολύ πιο σταθερό έδαφος. Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, μιλώντας σε εκδήλωση «Η Ελλάδα της εξωστρέφειας» που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.

Οι ενδείξεις της επερχόμενης ανάκαμψης της οικονομίας και της αρχής της εξόδου από την κρίση -εντός του τρέχοντος έτους – είναι, πλέον, ισχυρές, επισήμανε με έμφαση ο κ. Τουρκολιάς.

Μάλιστα, προέβλεψε ότι «το χρονικό σημείο ανοίγματος των αγορών για το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και για το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού επιχειρηματικού τομέα πλησιάζει».

«Μια τέτοια εξέλιξη θα ευνοήσει πολλαπλώς το σύνολο της οικονομίας, προκαλώντας ενίσχυση της αξιοπιστίας, νέες αναβαθμίσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας, αποκλιμάκωση ασφαλίστρων κινδύνου, μείωση κόστους δανεισμού ιδιωτικού τομέα και αύξηση της διαθέσιμης ρευστότητας» τόνισε ο κ. Τουρκολιάς.

Πρόσθεσε πάντως ότι οι προκλήσεις δεν έχουν εκλείψει, σημειώνοντας ωστόσο ότι η φύση τους είναι σήμερα διαφορετική.

«Αφορούν κυρίως την ολοκλήρωση των κρίσιμων και μόνιμων διαρθρωτικών μεταβολών, που θα σχηματοποιήσουν τη διατηρήσιμη τροχιά προς την ανάκαμψη, θα δημιουργήσουν αίσθημα εμπιστοσύνης, δικαιοσύνης και πίστης στις δυνάμεις μας και θα συντείνουν στην εμπέδωση δημιουργικής νοοτροπίας» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αναμφισβήτητα, η επίτευξη σημαντικών μακροοικονομικών στόχων τεράστιας συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας — καθ υπέρβαση και των πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων — αποτελεί ορόσημο και επισφραγίζει τεράστια εθνική προσπάθεια με αντίστοιχα μεγάλο κοινωνικό τίμημα.

«Η ταυτόχρονη επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον κρατικό προϋπολογισμό και θετικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών –για πρώτη φορά ταυτόχρονα, τις τελευταίες 6 δεκαετίες– αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα αποκατάστασης της μακροοικονομικής ισορροπίας» υπογράμμισε ο κ. Τυρκολιάς.

Όπως εξήγησε, οι ευνοϊκές αυτές εξελίξεις ενισχύουν το αίσθημα επανεκκίνησης της οικονομίας, στέλνουν ισχυρό μήνυμα στις αγορές – που δείχνουν έμπρακτα ότι το έχουν λάβει εδώ και αρκετό καιρό — και αποτελούν ένα βασικό συστατικό της διαπραγμάτευσης της χώρας με τους δανειστές της, με σκοπό την ολοκλήρωση της τελευταίας φάσης διευθέτησης της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

Facebook Comments