H Morgan Stanley βλέπει περαιτέρω ισχυρά κέρδη για τα χρηματιστήρια της περιφέρειας της ευρωζώνης, λόγω της μείωσης του κόστους δανεισμού για τις οικονομίες της περιοχής, των ελκυστικών αποτιμήσεων και της συνεχιζόμενης βελτίωσης των μακροοικονομικών στοιχείων.

“Το κόστος χρηματοδότησης στον ευρωπαϊκό Νότο έχει βελτιωθεί σημαντικά κατά τα τελευταία δύο χρόνια και πλησιάζει τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στις αρχές του 2010, πριν από την κλιμάκωση της κρίσης χρέους της περιοχής”, τονίζει ο διεθνής οίκος.

“Είναι αξιοσημείωτο ότι η σχετική απόδοση και οι αποτιμήσεις στην ευρω-περιφέρεια έχουν μείνει πίσω σε σχέση με την σημαντική βελτίωση που έχει σημειωθεί στο κόστος χρηματοδότησης των οικονομιών της περιοχης, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανόδου στα χρηματιστήρια του νότου”, όπως επισημαίνει.

Η Morgan Stanley αναφέρει, επίσης, ότι οι αποτιμήσεις στις αγορές τις περιφέρειας, όπως η λογιστική αξία και η μερισματική απόδοση, εξακολουθούν να είναι ελκυστικές τόσο σε σχέση με τον οικονομικό κύκλο όσο και σε σχέση με τις οικονομίες του πυρήνα της ευρωζώνης, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.  Οι εισροές επενδύσεων στην ευρωζώνη επιταχύνονται, με πολλούς διεθνείς επενδυτές να εγκαταλείπουν τις ταραγμένες αναδυόμενες αγορές και να στρέφονται προς την Ευρώπη, καθώς η οικονομική ανάκαμψη της περιοχής κερδίζει έδαφος.

Οι αγορές της ευρω-περιφέρειας, όπως αυτές της Ισπανίας , της Ιταλίας και της Πορτογαλίας- έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις από τις γαλλικές και γερμανικές αγορές από τις αρχές του 2014 , σημειώνει ο οίκος. Ο δείκτης PSI – 20 της Πορτογαλίας ενισχύεται πάνω από 16% από τις αρχές του 2014 , ο FTSE MIB της Ιταλίας έχει αυξηθεί περίπου 10% και ο ισπανικός IBEX σημειώνει άνοδο της τάξης του 3%. Συγκριτικά , ο γερμανικός DAX, ο οποίος άγγιξε ιστορικό ρεκόρ τον Ιανουάριο, υποχωρεί 3%, ενώ ο CAC 40 της Γαλλίας ενισχύεται μόλις 1,4%.

Facebook Comments