Πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών διαπιστώνει ο Άνθιμος Θωμόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς μιλώντας στο CNN.

«Βγαίνουμε από μία πολύ μακρά και επώδυνη ύφεση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ύφεση επιβραδύνεται και πως σύντομα θα βρισκόμαστε σε θετικό πρόσημο» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Η μέση πρόβλεψη είναι πως η οικονομία μας φέτος θα αναπτυχθεί μετά από 6 χρόνια συρρίκνωσης και νομίζω πως αυτή είναι μία πολυαναμενόμενη είδηση για μία χώρα που έχει υποφέρει μαζικά με πολλούς τρόπους. Η ανεργία εκτινάχθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, η εσωτερική υποτίμηση έκοψε τα εισοδήματα κατά 30%, αλλά νομίζω ότι βλέπουμε φως στο τέλος του τούνελ μετά από πάρα πολύ καιρό».

Ερωτηθείς για την κατάσταση στις τράπεζες, ο κ. Θωμόπουλος απάντησε: «Βλέπουμε ελπιδοφόρα μηνύματα και στον τραπεζικό κλάδο. Ο ρυθμός αύξησης των μη εξυπηρετούμενων έχει μειωθεί δραματικά, όλα δείχνουν ότι αυτό το πρόβλημα θα κορυφωθεί φέτος και όλα αυτά σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της οικονομίας προς τα τέλη του έτους.

Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, αλλά νομίζω ότι εμείς στον τραπεζικό κλάδο έχουμε ή θα έχουμε τους απαιτούμενους πόρους, κεφάλαια και ρευστότητα, για να διαχειριστούμε αυτό το πρόβλημα, ώστε να ξεκινήσουμε πάλι το δανεισμό και να δοθεί ώθηση στην οικονομία».

«Είμαι πεπεισμένος ότι βλέπουμε το τέλος στο σήριαλ της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, αντλούμε αρκετά κεφάλαια για να ανταποκριθούμε στα ρυθμιστικά στρες τεστ, σε αυτά που μόλις έγιναν και σε αυτά που έρχονται στα τέλη του έτους, αλλά επίσης και για να αποπληρώσουμε την κρατική στήριξη. Τα 750 εκατ. από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της κρατικής στήριξης. Και αυτό είναι σαφής ένδειξη ότι τα χειρότερα έχουν περάσει για τις τράπεζες», καταλήγει ο κ. Θωμόπουλος.

Facebook Comments