Συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις, εν μέσω πιέσεων των Ευρωπαίων για κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.Μετά την ολοκλήρωση της νέας συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών, ακολουθεί το τετ α τετ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σε αυτή θα παραστεί και ο κ. Στουρνάρας.

Αισιόδοξος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στον ρ/σ Σκάι νωρίτερα, εξέφρασε αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας έως την Κυριακή.

Κληθείς να σχολιάσει το ύφος με το οποίο απάντησε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς για το χρέος, υποστήριξε πως το θέμα του χρέους τέθηκε στον κ. Σόιμπλε με επίμονο τρόπο ενώ μιλούσε για άλλα θέματα.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο διάθεσης του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, ο κ. Κεδίκογλου είπε ότι το σχέδιο είναι να διανεμηθεί σε κατηγορίες με υψηλό δείκτη διάχυσης στην οικονομία – φέρνοντας ως παράδειγμα τους χαμηλοσυνταξιούχους- καθώς εκτίμησε ότι θα δαπανήσουν τα χρήματα στην αγορά.

Σε αναζήτηση χρυσής τομής για το πλεόνασμα

Στόχος αυτού του νέου και ίσως ο πιο κρίσιμου γύρου των διαπραγματεύσεων μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων της τριμερούς είναι η εκταμίευση των δόσεων και η αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων που λήγουν τον προσεχή Μάιο.

Επί της ουσίας πρόκειται για διαπραγματεύσεις που διαρκούν σχεδόν έξι μήνες, καθώς ξεκίνησαν στις 22 Σεπτεμβρίου του 2013, με την ελληνική πλευρά να εξαντλεί τα όποια χρονικά περιθώρια είχε στη διάθεσή της και την πλευρά των δανειστών μας αφενός να «ρίχνει» νέες απαιτήσεις στο τραπέζι, αφετέρου να υπαναχωρεί σε μία σειρά από μνημονιακές δεσμεύσεις.

Το τελευταίο επισημαίνει με νόημα, συνεργάτης του Πρωθυπουργού, αναφερόμενος στη δυνατότητα, που προβλέπεται στο μνημόνιο, διανομής υπό μορφή κοινωνικού μερίσματος του 70% της υπέρβασης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013,

Με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να επιμένει ότι το πλεόνασμα θα «μοιραστεί» έτσι όπως έχει δηλώσει ο ίδιος και την τρόικα να επιμένει σε χρηματοδότηση αναπτυξιακού χαρακτήρα δράσεων (όπως για παράδειγμα η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου), η χρυσή τομή μπορεί να βρεθεί κάπου στη μέση. Κάποια χρήματα να πάνε σε ευπαθείς ομάδες, κάποια σε αναπτυξιακού χαρακτήρα δράσεις και κάποια να κλείσουν δημοσιονομικό κενό του 2014 όπως για παράδειγμα από δικαστικές αποφάσεις (ένστολους) που και αυτό όμως έχει κοινωνικό χαρακτήρα.

Αν βρεθεί η χρυσή τομή στο θέμα του πλεονάσματος, θα ανοίξει ο δρόμος για συμφωνία και στα υπόλοιπα θέματα, όπου στα περισσότερα εξ αυτών, όπως σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος, η τρόικα έχει στη διάθεσή της τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και η τελευταία γνωρίζει καλά τις κόκκινες γραμμές «που σε τελική ανάλυση δεν έχουν να κάνουν με δεσμεύσεις και προαπαιτούμενα, αλλά με θέματα κυβερνητικής πλειοψηφίας και αριθμών που δύσκολα παρακάμπτονται».

Εκπρόσωπος ΔΝΤ: Εύχομαι οι συνομιλίες να ολοκληρωθούν σύντομα

Από πλευράς Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις, στην τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, απέφυγε οποιαδήποτε σαφή αναφορά τόσο στο περιεχόμενο όσο και την προοπτική των συνομιλιών.

Εξέφρασε απλώς την ευχή οι συνομιλίες μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα συνεδριάσει το συμβούλιο του Ταμείου σε περίπτωση θετικής κατάληξης των συνομιλιών, δήλωσε ότι θα ακολουθηθεί η συνηθισμένη διαδικασία, με τη σύνταξη της σχετικής έκθεσης από το κλιμάκιο του ΔΝΤ την παρουσίαση στη συνέχεια της έκθεσης στο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει για την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης.

Σε αρκετές ερωτήσεις για την Ελλάδα, ο κ. Ράις δεν θέλησε να τοποθετηθεί, υπογραμμίζοντας ότι η αποστολή του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ βρίσκεται στην Αθήνα και ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται, μέσα στα πλαίσια της πέμπτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας, η οποία ξεκίνησε το Σεπτέμβριο, όπως είπε.

Ο κ. Ράις ρωτήθηκε και για το αν πολιτικές καταστάσεις σε μια χώρα, όπως στην Ελλάδα ή την Ουκρανία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «ευκολότερη καταβολή» των δόσεων από μέρους του ΔΝΤ. Όπως τόνισε, το ΔΝΤ ενδιαφέρεται για τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της κάθε κυβέρνησης να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις, καθώς επίσης και για τη δυνατότητά της να εφαρμόζει τις αλλαγές.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, όπως και στην προηγούμενη συνέντευξη Τύπου, ρωτήθηκε ξανά για το ποια είναι η θέση του ΔΝΤ όσον αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών και επανέλαβε ότι είναι ένα από τα θέματα που συζητούνται στο πλαίσιο της αξιολόγησης.

Ωστόσο, δεν απάντησε σε ερώτηση για το αν υπάρχει «διαφωνία» μεταξύ ελληνικών αρχών και τρόικας για το πώς θα διατεθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, σημειώνοντας ότι και αυτό το ζήτημα συμπεριλαμβάνεται στις συζητήσεις που πραγματοποιούνται στην Αθήνα. Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο κ. Ράις ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις 28 Μαρτίου.

Facebook Comments