Η διάσωση της Κύπρου με την επιβολή ζημιών στους πλουσιότερες καταθέτες τραπεζών – δεν ήταν ένα πρότυπο για τις μελλοντικές διασώσεις όπως πρότειναν κάποιοι άλλοι. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μιλώντας μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητο στο 0,75% το επιτόκιο του ευρώ.

Τόνισε ότι υπήρξε κάποια παρανόηση όσον αφορά στις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποια ήταν η θέση της ΕΚΤ στην πρώτη απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο η οποία προέβλεπε «κούρεμα» και για τους ασφαλισμένους καταθέτες, ο κ. Ντράγκι απάντησε ότι η ΕΚΤ είχε πρόταση που προέβλεπε ότι δεν θα πειραχθούν καταθέσεις κάτω από τις €100.000.

Ανάλογη θέση, σημείωσε, είχε και η ΕΕ. Οι διαπραγματεύσεις με τις κυπριακές αρχές οδήγησαν στην επιβολή του φόρου σε όλες τις καταθέσεις.

«Αυτό δεν ήταν πολύ έξυπνο και γι’ αυτό διορθώθηκε άμεσα στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup», ανέφερε.

Αναφορικά με το ερώτημα αν πλέον θα είναι καλύτερα για την Κύπρο να φύγει από το ευρώ, απάντησε ότι τα προβλήματα που έχει η κυπριακή οικονομία «πρέπει να λυθούν και αυτό δεν αλλάζει, ανεξάρτητα αν είναι μέσα ή έξω από την ευρωζώνη». Εκτίμησε ότι θα είναι πολύ πιο δύσκολο το περιβάλλον για να κάνει αυτές τις αλλαγές αν δεν είναι στο ευρώ.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα δρούσε πολιτικά εάν δεν δρούσε με τον τρόπο που έδρασε στην περίπτωση της Κύπρου.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σηματοδότησε σήμερα τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μιλώντας μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο στο 0,75% ανέφερε ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί περαιτέρω όπως αναμενόταν και η εξέλιξη των τιμών μεσοπρόθεσμα θα είναι συγκρατημένη.

Σημείωσε ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ εξακολουθούν να είναι σταθεροποιημένες σε επίπεδα συμβατά με το στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.

Την ίδια στιγμή, σημείωσε, η ασθενής οικονομική δραστηριότητα έχει επεκταθεί και στο πρώτο μέρος του έτους και σταδιακή ανάκαμψη προβλέπεται για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η οποία ωστόσο υπόκειται σε κινδύνους αρνητικών εξελίξεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, η συνολική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής θα παραμείνει χαλαρή για όσο διάστημα χρειαστεί.

«Τις επόμενες εβδομάδες, θα παρακολουθούμε πολύ στενά όλες τις εισερχόμενες πληροφορίες σχετικά με τις οικονομικές και νομισματικές εξελίξεις και θα αξιολογήσουμε τυχόν επιπτώσεις σχετικά με τις προοπτικές για τη σταθερότητα των τιμών», τόνισε.

Είναι σημαντικό για τις κυβερνήσεις, ανέφερε, να εντείνουν την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο και να ενισχυθεί η διαχείριση της ζώνης ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της ένωσης τραπεζών. Θα πρέπει επίσης να κτίσουν στην επιτευχθείσα πρόοδο δημοσιονομικής εξυγίανσης και να προχωρήσουν με την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

«Παρακολουθούμε στενά τις συνθήκες της αγοράς χρήματος και τις πιθανές επιπτώσεις στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και τη μετάδοση στην οικονομία».

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ακόμη ότι θα συνεχιστούν οι δημοπρασίες σταθερού επιτοκίου με κατανομή ολόκληρου του ποσού για όσο διάστημα είναι απαραίτητο.

Facebook Comments