Μ. Σάλλας: Πρέπει να σταματήσουμε να κοιτάμε το παρελθόν

MarketNews

Μ. Σάλλας: Πρέπει να σταματήσουμε να κοιτάμε το παρελθόν, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

«Θα πρέπει να μάθουμε να παράγουμε για τη διεθνή αγορά ανεξάρτητα από το πού προορίζεται η παραγωγή μας», αναφέρει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

Τονίζει ακόμη ότι «θα πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις με στόχο την διαμόρφωση θεσμικών συνθηκών που θα ευνοούν την επιχειρηματικότητα και θα βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς διαπιστώνει βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές καθώς ο πολιτικός κίνδυνος έχει υποχωρήσει. Θεωρεί επίσης ότι η επανάκτηση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών για την ελληνική οικονομία αποτελεί «κλειδί» για την ανάκαμψη.

Σε ερώτηση σχετική με το εαν υπάρχει διάθεση για ρύθμιση, διαγραφές δανείων ο κ. Σάλλας εξηγεί: «Πάντα οι τράπεζες βοηθούσαν με ρυθμίσεις και διακανονισμούς επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Αυτό ισχύει και σήμερα. Είναι συνεχείς οι ρυθμίσεις και οι διευκολύνσεις που κάνουμε σε αυτούς που διαπιστώνουμε ότι είχαν συνέπεια και τώρα έχουν ανάγκη».

Ερωτηθείς εάν σήμερα έχει εξαλειφθεί ο πολιτικός κίνδυνος, διευκρινίζει: «Έχω την εντύπωση ότι τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει. Βεβαίως δεν είναι ωραίο έστω και προεκλογικά να λέει ο καθένας ό,τι του κατέβει στο κεφάλι, αγνοώντας όχι μόνο τον νόμο αλλά και το γεγονός ότι ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλά εν πάσει περιπτώσει, εφόσον κινείται στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, δεν νομίζω ότι ανησυχεί κανένας».

Πάντως ο τραπεζίτης παρατηρεί πως «δεν υπάρχει πλέον πολιτικός τρόπος απεμπλοκής από το Μνημόνιο χωρίς σοβαρές συνέπειες. Ο μόνος τρόπος είναι οικονομικός και προϋποθέτει να εξακολουθήσουμε να παράγουμε πλεονέσματα και να δημιουργήσουμε συνθήκες διατηρήσιμης ανάπτυξης με υψηλούς ρυθμούς. Πρέπει να σταματήσουμε να κοιτάμε το παρελθόν».

Για το ευρώ λέει χαρακτηριστικά: «Ασφαλώς και μπορούμε να τα καταφέρουμε με το ευρώ. Το ισχυρό νόμισμα δεν είναι εμπόδιο, είναι προνόμιο και ασφάλεια».