Με τη δημοσίευση των Ευρωπαϊκών stress tets θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι κινήσεις των Ελληνικών τραπεζών για την κάλυψη της κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Αυτό αναφέρει στο «M» κορυφαία τραπεζική πηγή τονίζοντας ότι τα περιθώρια που θέτει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι στενά και αφορούν ένα κρίσιμο διάστημα για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών εντός οκταμήνου. 

Άλλες πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι αυτό πρέπει  να γίνει το συντομότερο δυνατό προκειμένου να ξεκινήσει και πάλι η χρηματοδότηση της Ελληνικής οικονομίας. Alpha και Πειραιώς βρίσκονται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις με ξένους θεσμικούς για την κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου 1,2 και 1,7 δις. Ευρώ αντίστοιχα, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως την Τρίτη πρόκειται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών της Πειραιώς για την έκδοση του ομολογιακού ύψους 500 εκατ. Ευρώ.

Το επιτελείο της Τράπεζας Πειραιώς την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη για την προετοιμασία των δύο εκδόσεων. Η αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί μέσω διαδικασίας βιβλίου προσφορών με συμμετοχή διεθνών θεσμικών και άλλων ειδικών επενδυτών στο εξωτερικό, καθώς και μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα.

Στόχος της αύξησης, ύψους 1,75 δισ. ευρώ, είναι να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 425 εκατ. στο βασικό και 757 εκατ. στο δυσμενές σενάριο, καθώς και να αποπληρώσει πλήρως τις προνομιούχες μετοχές του ελληνικού Δημοσίου ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Ως προς την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha που είναι εγγυημένη από τους αναδόχους, η διοίκηση της τράπεζας έχει δηλώσει ότι προτίθεται να εξετάσει την προνομιακή συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων και των κατόχων δικαιωμάτων (warrants) στη διαδικασία.

Σημειώνεται ότι όπως προέκυψε από το stress test οι κεφαλαιακές ανάγκες της Alpha Bank διαμορφώθηκαν στα 262 εκατ. ευρώ που είναι οι χαμηλότερες μεταξύ των συστημικών τραπεζών. Με την αύξηση κεφαλαίου θα καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες και παράλληλα θα προχωρήσει στην πλήρη εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου ύψους 940 εκατ. ευρώ.

Ως προς την Εθνική, η διοίκηση της τράπεζας διαβεβαιώνει, κατά τις πληροφορίες πάντα, ότι δεν διατίθεται να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου και πως με ίδια μέσα θα καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες. Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής προσδιορίζονται σε 2,18 δις. Ευρώ.

Η τράπεζα αναμένει την είσπραξη του τιμήματος από τον Αστέρα και την Πανγαία και στη συνέχεια θα αξιολογήσει το αν θα πουλήσει μέρος της συμμετοχής της στην Finansbank ή αν θα προχωρήσει στην πώληση υγιούς χαρτοφυλακίου των δανείων της σε Ελλάδα και Τουρκία. Ως option, επίσης, υπάρχει πάντα η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και άλλα assets, όπως ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα, όπως η Γερακίνα στη Μύκονο.

Eurobank

Nεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΤΧΣ ενδέχεται να μην λάβει τελικά μέρος στην αύξηση μειώνοντας σημαντικά το ποσοστό του άμεσα και να καλυφθούν και τα τρία δισ. από ιδιώτες. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται σοβαρά να υπάρξει δημόσια εγγραφή για την άντληση 3 δισ. κατά την οποία δεν θα υπάρξουν δικαιώματα υπέρ των παλαιών μετόχων. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τιμή διάθεσης θα είναι 0,30 ανά μετοχή και εκτιμάται ότι από το εγχώριο τομέα μπορούν να συγκεντρωθούν 250 εκατ. ευρώ.  Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης της Eurobank η ολοκλήρωση του εγχειρήματος θα επιτρέψει στην τράπεζα να ρίξει στην ελληνική οικονομία χρηματοδότηση που μπορεί να φτάσει τα 15 δισ. ευρώ.

Facebook Comments