Οι εκλογές στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή και ανέδειξαν νικητή το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) αναζωπύρωσαν τις συζητήσεις και τα σχόλια γύρω από τις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας.

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung βλέπει τη γερμανίδα καγκελάριο σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση. Υπό τον τίτλο «Ποτέ ξανά η καγκελάριος δεν βρισκόταν υπό τέτοια πίεση όπως σήμερα» αναφέρει: «Στην Κάτω Σαξονία το SPD ξεπέρασε την CDU της Μέρκελ παρ ό,τι οι Χριστιανοδημοκράτες κατά διαστήματα προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις μέχρι και κατά 14 μονάδες. Ταυτόχρονα σημαντική άνοδο σημειώνει το ÖVP του Σεμπάστιαν Κουρτς (σ.σ. στην Αυστρία) που μετατοπίστηκε προς τα δεξιά και άφησε πίσω το Σοσιαλδημοκρατικό SPÖ.

Ο Σπαν (σ.σ. βουλευτής της CDU, που έχει επικρίνει επανειλημμένως την πολιτική της Άγκελα Μέρκελ) αλλά και άλλοι στην CDU και την CSU, βλέπουν στη νίκη Κουρτς μια υπόδειξη για την πορεία που θα έπρεπε να ακολουθήσει η Χριστιανική Ένωση στη Γερμανία: η Μέρκελ πρέπει να μετακινηθεί και πάλι προς τα δεξιά, καθώς μόνο έτσι η CDU θα μπορέσει και πάλι να αποκτήσει την παλιά της ισχύ. Η διαμάχη για την πορεία της Χριστιανικής Ένωσης την οποία η Μέρκελ θέλησε να διευθετήσει την προηγούμενη εβδομάδα με την συμφωνία στο πεδίο της προσφυγικής πολιτικής ξεκίνησε εκ νέου. Ποτέ ξανά σε αυτή τη μακρά θητεία της η επικεφαλής της CDU δεν βρέθηκε υπό τόσο μεγάλη πίεση όσο σήμερα. Και σπάνια αφουγκραζόταν τόσο λίγο την παράταξή της όπως αυτές τις μέρες».

Προτεραιότητα ο συνασπισμός Τζαμάικα

Αντίθετα η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί ότι η καγκελάριος και το κόμμα της μοιάζουν να μην επηρεάζονται από τα εκλογικά αποτελέσματα: «Ενώ βρισκόταν σε πορεία ελεύθερης πτώσης, το SPD κατάφερε στην Κάτω Σαξονία να ανοίξει τα φτερά του, οδηγώντας το σε ύψη που είχε καιρό να βρεθεί. Αντίθετα το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) υπέστη μόλις τρεις εβδομάδες μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές νέο κόλαφο – σε ένα κρατίδιο όπου μέχρι πρότινος είχαν μεγάλη απήχηση.
Όποιος περιμένει τώρα μια εξέγερση κατά της Μέρκελ ή έστω μια εμφανή δυσαρέσκεια δεν ξέρει τους κομματικούς μηχανισμούς της CDU. Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα δεν έχει χρόνο για συζητήσεις ουσίας αφού τώρα ποντάρει στον συνασπισμό της Τζαμάικα για να μπορέσει να διατηρήσει τη Μέρκελ επικεφαλής της κυβέρνησης. Αυτή είναι η βασική προτεραιότητα και όλα τα άλλα θα συζητηθούν αργότερα ή και καθόλου». 

Ο ψηφοφόρος-σαδιστής

Το αποτέλεσμα των εκλογών του γερμανικού κρατιδίου σχολιάζει και το Spiegel Online: «Αυτό που παθαίνει το SPD είναι φρικτό. Ο ψηφοφόρος ρέπει προς τον σαδισμό. Είναι όμως και δίκαιος: στην Κάτω Σαξονία επιβραβεύθηκαν αλλά και τιμωρήθηκαν αυτοί ακριβώς που έπρεπε» σημειώνει ο σχολιαστής και παρακάτω εξηγεί: «Όλη η εκλογική διαδικασία έπρεπε να γίνει μόνο και μόνο επειδή μια βουλευτής των Πρασίνων αποφάσισε να προσχωρήσει στην CDU και έτσι ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων έχασε την πλειοψηφία. Το καλοκαίρι το CDU υποδέχθηκε θερμά την Έλκε Τβέστεν. Υπερβολικά θερμά. Ακόμη κι αν η Άγκελα Μέρκελ αφαίρεσε όλες τις συντηρητικές αξίες από την CDU, οι ψηφοφόροι περιμένουν ακόμη λίγη αξιοπρέπεια από το κόμμα τους».

Τέλος, η εφημερίδα Berliner Zeitung σχολιάζει το εκλογικό αποτέλεσμα της Κάτω Σαξονίας ως εξής: «Η καγκελάριος εμφανίζεται ασυγκίνητη. Λέει ότι η εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει. Τι να πει κιόλας; Να φωνάζει και να θρηνεί; Κάτι τέτοιο δεν θα ενίσχυε τη θέση της Χριστιανικής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις. Και αυτή η θέση είναι ήδη αρκετά αδύναμη. Γιατί μπορεί οι CDU/CSU να είναι ο εταίρος με τους περισσότερους βουλευτές. Ωστόσο αυτό είναι και το μοναδικό της προτέρημα».

Facebook Comments