Σήμερα θα σας γράψω μια απίστευτη ιστορία για το πως η ελληνική αρχαιολογία αντιμετωπίζει έναν καταξιωμένο επιχειρηματία του κλάδου της εστίασης και των ιχθυοκαλλιεργειών. Θα σας εξιστορήσω τα όσα βιώνει ο Αντώνης Σταύρου των εστιατορίων ομίλου «Καστελόριζο».

Το 2014 αποφασίζει να προχωρήσει σε μια επένδυση  δημιουργώντας μια σύγχρονη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας στην Σητεία της Κρήτης. Ανοιχτά του χωριού Καβούσι, στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ του χωριού και της νησίδας Ψείρα. Και εδώ αρχίζουν τα «ωραία»!

Η Ψείρα είναι μια μικρή ακατοίκητη νησίδα, 1 μίλι απέναντι από την παραλία του Θόλους, στο βορειοανατολικό άκρο του κόλπου του Μεραμπέλου. Εκεί υπάρχει και ένα χωριό το Καβούσι.  Στην Ψείρα έχει εντοπιστεί μινωικός οικισμός 15-20 στρεμμάτων, ένας από τους σπουδαιότερους στην Κρήτη.

Το σημαντικότερο στοιχείο της Ψείρας, όπως έχει ήδη αναφερθεί, είναι τα ερείπια μιας μικρής μινωικής πόλης του 1700πΧ- 1450πΧ σε μια μικρή χερσόνησο στη νότια πλευρά του νησιού. Η πόλη, παρότι αρκετά μικρή, φαίνεται ότι κατοικούνταν από οικογένειες εμπόρων, τεχνιτών, ψαράδων και ναυτικών που ήταν όλες πλούσιες και διατηρούσαν επαφές με όλη τη Μεσόγειο. Πιθανόν να ασχολούνταν με το εμπόριο της φυσικής χρωστικής πορφύρας, όπως και στη νήσο Λεύκη.

Το νησάκι το επισκέπτονται με καΐκια τουρίστες και κάθε καλοκαίρι, αν και το μνημείο παραμένει αναξιοποίητο, έχει κίνηση που του δίνει ζωή.

Στο ενδιάμεσο της απόστασης, έπειτα από άδειες της περιφέρειας, των υπουργείων, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανάπτυξης, ΥΕΝ, Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, Αποκεντρωμένης Διοίκησης  και ακόμα 10 χαρτιά που πρέπει να εξασφαλίσει ο επενδύτης, έρχεται η ώρα της αρχαιολογίας.

Το τοπικό αρχαιολογικό γραφείο είναι αυτό που έπρεπε να πει αν υπάρχουν υποβρύχιες αρχαιότητες, ώστε να προστατευτούν από τις τσιπουρίτσες και τα λαβράκια που θα κολυμπούν από πάνω τους. Και όντως, πλήρωσε ο επενδυτής, καταδύθηκαν οι αρχαιολόγοι «Κουστώ» και ..δεν εντόπισαν αρχαία στον βυθό!

Ο Αντώνης Σταύρου με υπερηφάνεια και έπειτα από 3,5 χρόνια,  ετοιμάζονταν να προχωρήσει σε μια επένδυση που η περιοχή την έχει ανάγκη. Η τοπική μικροοικονομία θα ανασάνει, θέσεις εργασίας, εξαγωγές. Όλα έτοιμα…

«Όλα έτοιμα;»

Τελευταία υπογραφή από το ΚΑΣ. Ποιος ο λόγος να πει όχι; Και όμως παρά το ναι του τοπικού γραφείου αρχαιοτήτων,την γραφειοκρατία από τους λοιπούς, τα απίστευτα έξοδα για να καταλήξει η επένδυση. έρχεται το ΚΑΣ και ακυρώνει την ακυρώνει. Μάλιστα!

Γιατί βρε «αδελφέ» ρωτάει ο Αντώνης Σταύρου.

Άδειες έχουμε; Έχουμε …

Καταδύθηκαν και δεν βρήκαν αγάλματα οι αρχαιολόγοι; Καταδύθηκαν …

Τότε ΚΑΣ γιατί σταματάς την επένδυση ;

Και το ΚΑΣ απαντά… Κρατηθείτε !!

Από την Ψείρα θα φαίνονται οι ιχθυοκαλλιέργειες. Άρα θα χαλάσει η αισθητική των αρχαιοτήτων. Άρα, απορρίπτεται!

Και μετά σου λέει για το ελληνικό και επενδύσεις …

Το ΚΑΣ κυβερνά αυτή την χώρα!

Υ.Γ Το όνομα Ψείρα το νησί το παίρνει από το σχήμα του νησιού που θυμίζει το γνωστό παράσιτο. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε κοντινή απόσταση υπάρχει μια μικρή νησίδα που οι ντόπιοι ονομάζουν Κόνιδα (και στο Μόχλος υπάρχει ένα άλλο νησάκι με όνομα Ψύλλος.

Facebook Comments