Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η οικονομία της Ισπανίας, καθώς η κυβέρνηση αναθεώρησε χθες προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το 2018, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας που προκαλεί η ενδεχόμενη απόσχιση της Καταλονίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση, το 2018 ο ρυθμός ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 2,3% έναντι αρχικών προβλέψεων για ανάπτυξη στο 2,6%.

Έγγραφο που απέστειλε η ισπανική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες επισημαίνει ότι το επόμενο έτος αναμένεται να υπάρξει ελαφριά επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων και της πολιτικής αστάθειας που προκαλεί η παρούσα κατάσταση στην Καταλονία.

Εντούτοις, η Μαδρίτη κατέστησε σαφές ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 3,1% το 2017, δηλαδή θα ενισχυθεί κατά 0,1% σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουλίου, επικαλούμενη την αύξηση της εξωτερικής ζήτησης. Εντούτοις, την προηγούμενη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος προειδοποίησε ότι η κρίση που έχει ξεσπάσει στην Καταλονία θα επιφέρει επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας.

Παρά την αναθεώρηση προς τα κάτω των αρχικών προβλέψεων για ρυθμό ανάπτυξης στο 2,6% το 2018, στο εν λόγω έγγραφο η κυβέρνηση επισήμανε ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο προβλέπεται να μειωθεί στο 3,1% το 2017 και στο 2,3% το 2018, αρκετά πιο κάτω από τον επίσημο ευρωπαϊκό στόχο.

Επίσης, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι, το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, αλλά θα μειωθεί στο 17,2% το 2017 και στο 15,5% το 2018. Υπενθυμίζεται ότι το 2013 το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε κατακόρυφα και διαμορφώθηκε στο 27%.

Facebook Comments