Στην αναστολή του αυτοδιοίκητου της Καταλονίας προχωρά η Ισπανία, μετά την ασαφή απάντηση που έδωσε ο καταλανός πρόεδρος Κάρλες Πουζεντμόντ στο αίτημα της Μαδρίτης για ξεκάθαρη αποκήρυξη κάθε σχεδίου ανεξαρτησίας.

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως το Σάββατο θα συνεδριάσει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο για την ενεργοποίηση του Άρθρου 155 του Συντάγματος που επιτρέπει στη Μαδρίτη να αναλάβει την απευθείας διακυβέρνηση οποιασδήποτε από τις δεκαεπτά αυτόνομες περιοχές, ακόμα και με τη βία, καθαιρώντας την τοπική κυβέρνηση και διαλύοντας το τοπικό κοινοβούλιο.

Η ενεργοποίηση του Άρθρου 155 εγείρει σοβαρές ανησυχίες για βίαιες αντιδράσεις στην Καταλονία. Ο ίδιος ο κ. Πουιζδεμόν έχει προειδοποιήσει ότι αναστολή της αυτονομίας θα οδηγήσει σε «επίσημη» διακήρυξη ανεξαρτησίας.

Στην ανακοίνωσή της η Μαδρίτη τονίζει ότι στόχος της είναι η προστασία των γενικών συμφερόντων όλων των Ισπανών, συμπεριλαμβανομένων των Καταλανών, και η επαναφορά της συνταγματικής τάξης.

Η απόφαση της Μαδρίτης έρχεται ως απάντηση στην επιστολή που έστειλε νωρίτερα ο κ. Πουζντεμόντ, λίγη ώρα πριν εκπνεύσει η σχετική προθεσμία, όπου απέφευγε να αρνηθεί κάθε ενδεχόμενο απόσχισης από την ιβηρική χώρα.
 

Facebook Comments