Ένας καλός ύπνος βοηθά στη διάθεση, την εγρήγορση, τη σωματική δύναμη και τη γενικότερη υγεία του ανθρώπου. Ο καλός και ικανοποιητικός ύπνος διαφέρει ανάλογα το άτομο, αλλά 6 με 8 ώρες χωρίς αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι αρκετές για να ξεκουραστείτε. Ένας κακός ύπνος ή οι αϋπνίες μπορούν να επηρεάσουν τη ψυχική και τη σωματική σας υγεία.

Οι διαταραχές του ύπνου και η χρόνια έλλειψη επαρκούς ύπνου, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για εμφάνιση εμφράγματος, καρδιοπάθειας, υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιακής ανεπάρκειας και καρδιακής αρρυθμίας.

Διαβήτη: Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες κάθε βράδυ έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Πιθανά αυτό να γίνεται λόγω αλλαγών στον τον τρόπο που ο οργανισμός επεξεργάζεται την γλυκόζη.

Συχνούς πονοκεφάλους: Αν δεν κοιμάστε σωστά και δεν ξεκουράζεστε όσο πρέπει είναι πολύ συχνό φαινόμενο να υποφέρετε από πονοκεφάλους.

Κατάθλιψη: Ο κακός ύπνος επηρεάζει σημαντικά την διάθεση κατά τη διάρκεια της ημέρας και αποτελεί έναν παράγοντα που συμβάλλει στην κατάθλιψη.

Κακή όραση: Η έλλειψη ύπνου σχετίζεται και με την όραση. Όσο λιγότερο ξεκουράζεται το ανθρώπινο μάτι τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μην βλέπει καλά.

Συμβάλλει στην παχυσαρκία: Η έλλειψη ύπνου φαίνεται να σχετίζεται με την αύξηση της όρεξης μας και επομένως και με την παχυσαρκία. Σύμφωνα με μελέτες, οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες την ημέρα, έχουν σχεδόν 30% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι σε σχέση με εκείνους που κοιμούνται από επτά μέχρι εννέα ώρες.

Προβλήματα του ανοσοποιητικού: Η έλλειψη ύπνου «ρίχνει» σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Εχθρός της μνήμης: Ο καλός ύπνος βελτιστοποιεί τη διαδικασία όπου συλλέγουμε και ταξινομούμε νέες μνήμες, θυμόμαστε το σημαντικό και απορρίπτουμε το άχρηστο.

Πόσο πρέπει να κοιμόμαστε:

Οι ανάγκες για ύπνο διαφέρουν σημαντικά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο μέσος ενήλικος κοιμάται περίπου 7 με 8 ώρες, όμως η απαραίτητη ποσότητα ύπνου εξαρτάται από την ηλικία, διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο και ποικίλλει ανάλογα με τον τρόπο ζωής. Ο καλός ύπνος λειτουργεί προστατευτικά για την ψυχική και σωματική υγεία.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα smartphones, τα tablets, τα laptop και η τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρα διακόπτουν την παραγωγή της ορμόνης του ύπνου -μελατονίνη- στον οργανισμό μας.

 

Facebook Comments