Με σημαντικές απώλειες ξεκίνησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες για τις συνέπειες της χθεσινής απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μη δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά χρεόγραφα για την παροχή ρευστότητας.

O Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 5,82% στις 798,68 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 27,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 χάνει 6,95% στις 240,01 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 13,51% στις 712,41 μονάδες.

Οι μέρες μετά τις εκλογές είναι αναμφισβήτητα από τις πιο ταραγμένες χρηματιστηριακά της τελευταίας πενταετίας. Η κίνηση της ΕΚΤ να μη δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά χρεόγραφα για την παροχή ρευστότητας, δείχνει ότι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους επίσημους πιστωτές βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Όπως εύστοχα παρατηρεί το πρακτορείο Bloomberg σήμερα, μπορεί οι επιπτώσεις της κίνησης της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες να είναι περιορισμένες, αφού μπορούν να αντλούν ρευστότητα μέσω του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος, ωστόσο οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να καταλήξει το συντομότερο δυνατό σε μια συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές αυξάνονται σημαντικά.

Οι πιέσεις, ωστόσο, δεν είναι μόνο προς την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και προς τους Ευρωπαίους εταίρους, όπως σημειώνει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Οικονομικών, οι οποίοι θα πρέπει να προχωρήσουν γοργά στην σύναψη μιας συμφωνίας με την Ελλάδα, με τα κρίσιμα συμπεράσματα πλέον να αναμένονται στις 11 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία τίθεται σε εφαρμογή η απόφαση της ΕΚΤ, αλλά και πιθανότατα να πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup.

Στο ταμπλό, στο επίκεντρο τίθεται για ακόμη μία ημέρα ο τραπεζικός κλάδος, κύριος αποδέκτης των αποφάσεων της ΕΚΤ. Η Πειραιώς υποχωρεί κατά 15,76% στα 0,6370 ευρώ, η Εθνική είναι στο -14,62% στα 1,11 ευρώ, η Eurobank σημειώνει απώλειες 12,73% στα 0,1440 ευρώ και η Alpha Bank βρίσκεται στο -7,85% και στα 0,35 ευρώ.

Ισχυρές πτωτικές τάσεις εκδηλώνονται και στις υπόλοιπες μετοχές του FTSE 25. Η Ελλάκτωρ  είναι στο -8,81%, η ΓΕΚ Τέρνα  είναι στο -8,07%, η ΔΕΗ στο -7,82% και η Τέρνα Ενεργειακή στο -8,43%. Απώλειες άνω του 6% καταγράφουν η MIG, τα Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΠΕ-6,99% η Motor Oil, ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ,  ενώ άνω του 4% οι απώλειες σε ΜΕΤΚΑ,   Βιοχαλκο και Μυτιληναίος.

Facebook Comments