Η αγορά προεξοφλεί αναβάθμιση

Χαρίτος Σταύρος

Η αγορά προεξοφλεί αναβάθμιση, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Kαι πάλι οι προσδοκίες είναι η κινητήριος δύναμη της αγοράς, με τον γενικό δείκτη να ανακάμπτει σχεδόν κατά 1,5%, στις 1.340  μονάδες και με τις συναλλαγές κοντά στα 35 εκατ. ευρώ. Δημοσίευμα του Bloomberg επαναφέρει αυτό που αποτελεί την μεγάλη προσδοκία της αγοράς, δηλαδή το να υπάρξει αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας.

Αυτό λοιπόν, δεν αποκλείεται να συμβεί με την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Παρασκευή έκθεση της S&P, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για βελτίωση της πιστοληπτικής  ικανότητας της χώρας κατά δύο βαθμίδες. Σύμφωνα με την αγορά, κάτι τέτοιο θα αποτελέσει τον προάγγελο για την έξοδο της χώρας στις αγορές, αν και πρώτα θα προηγηθεί ο δανεισμός της Τράπεζας Πειραιώς με 500 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια η έκδοση ομολογιακών δανείων άλλων εταιρειών, όπως ο Μυτιληναίος και η Motor Oil.

Την ίδια ώρα, όλα δείχνουν ότι επήλθε συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση με την τρόικα για τις τράπεζες και δεν αποκλείεται εντός της εβδομάδας να κατατεθεί στη Βουλή είτε αυτόνομο νομοσχέδιο για τη νέα ανακεφαλαιοποίηση, αλλά με ιδιωτικά κεφάλαια, είτε ως μέτρο στο πολυνομοσχέδιο που θα προωθήσει η κυβέρνηση μετά τη συμφωνία με την τρόικα. Επίσης, θετικά είδε η τρόικα τη μείωση του ενεργειακού κόστους, κάτι το οποίο αναμένεται να δώσει ανάσα στις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες του Χ.Α. Ήδη, η Σιδενόρ ανακοίνωσε ότι   προβαίνει σε επένδυση 10 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη.

Κέρδη 4,92% η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 3,84  ευρώ.  Κέρδη 2,08% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,96 ευρώ και πάνω από 3% για την Alpha Βank στα 0,72 ευρώ. Κέρδη πάνω από 8% για την Τράπεζα Αττικής και 6% για την Eurobank.

Κέρδη 1,64% για την ΔΕΗ στα 11,77. Με άνοδο 1,8% η Coca- Cola στα 17,51 ευρώ.  Με 1,07% ο ΟΠΑΠ στα 12,25 ευρώ. Απώλειες 0,56% για τον ΟΤΕ στα 12,56 ευρώ  στα 12,43 ευρώ– με ανακοινώσεις για αγορές ιδίων μετοχών.

Κέρδη 1,49% για τα Σωληνουργεία Κορίνθου στα 2,05 ευρώ. Με άνοδο 3,13% η Eurobank Properties και 1,88% ο ΟΛΠ. Άνοδος 1,92% για την ΕΧΑΕ στα 9,21 ευρώ. Κέρδη 3,8% για την Γεκ- Τέρνα.