Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρούμε το κινεζικό γουάν να δέχεται σημαντικές πιέσεις με αποτέλεσμα από τα χαμηλά του 6,0148 να βρισκόμαστε στα 6,1618 αυτή την ώρα. Η ισοτιμία είχε αποτελέσει ένα εύκολο trade τα προηγούμενα χρόνια καθώς η Κίνα σεβόταν τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για σταθερή ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος. Ακόμα και αυτή η ανατίμηση γινόταν με την παρέμβαση και τον έλεγχο της PBoC.

Με την κινεζική οικονομία να βρίσκεται στο στόχαστρο καθώς πολλοί αμφισβητούν την ικανότητά της να συνεχίσει να αναπτύσσεται με τους ίδιους ρυθμούς ανάπτυξης, το νόμισμα βρέθηκε και πάλι υπό πίεση. Και σε αυτή την περίπτωση, η PBoC έχει τον έλεγχο της πτώσης και πιθανόν έχει τους δικούς της λόγους που επιτρέπει αυτή την πτώση. Ο πιο προφανής λόγος είναι ότι χρειάζεται να δώσει ανάσα στον εξαγωγικό κλάδο της χώρας προκειμένου να υπάρξει στήριξη στο ΑΕΠ.

Όπως είναι γνωστό, η κίνηση του γουάν γίνεται εντός κάποιας μπάντας με διακύμανση +/- 1%. Το εύρος της μπάντας ήταν 6,0700-6,2000. Η κίνηση λοιπόν της ισοτιμίας USD/CNH εκτός του εύρους αυτού και μάλιστα μέχρι και τα 6,0148 προεξοφλούσε την επόμενη κίνηση της PBoC. Όπως πολύ εύστοχα είχε σημειώσει η Standard Chartered, όλα έδειχναν μια αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου διακύμανσης. Αυτό έγινε χθες. Η PBoC αύξησε το όριο αυτό στο +/- 2% και όρισε νέο εύρος διακύμανσης το 6,0100-6,2600.

Αυτό ουσιαστικά γεννά μια απορία. Γιατί η PBoC επέλεξε μια τέτοια κίνηση την ώρα που το νόμισμα δέχεται πιέσεις; Με βάση το προηγούμενο εύρος της μπάντας, η ισοτιμία θα μπορούσε να βρεθεί μέχρι και τα 6,2000 όπου στη συνέχεια θα προκαλούσε την παρέμβαση της PBoC. Πλέον, η ισοτιμία μπορεί να κινηθεί μέχρι και τα 6,2600. Πρόκειται λοιπόν για μια σκόπιμη ενέργεια της PBoC προκειμένου να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στις εξαγωγές; Δεν ακούγεται παράλογο. Δεδομένων όλων αυτών, η περαιτέρω άνοδος της ισοτιμίας USD/CNH δείχνει να είναι το πιθανότερο σενάριο. Λογικά ο πρώτος στόχος είναι στα 6,2000.

Facebook Comments