Πέντε χρόνια ράλι στη Wall - Που πάμε;

Κούρταλη Ελευθερία

Πέντε χρόνια ράλι στη Wall - Που πάμε;, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Η bull market των ΗΠΑ πρόσφατα ολοκλήρωσε την πέμπτη της χρονιά. Από τον Μάρτιο του 2009, ο S&P 500 έχει κερδίσει 1.200 μονάδες ή 180%. Ποιοι είναι οι τρεις οδηγοί του 5ετούς ράλι;  Μπορεί λοιπόν να συνεχιστεί το ράλι της αγοράς-βαρόμετρο των διεθνών δεικτών;

«Οι τρεις οδηγοί του 5ετούς ράλι:  Η ανάκαμψη της κερδοφορίας (υπεύθυνη για το 59% του συνολικού ράλι της αγοράς), αύξηση των δεικτών p/e  (25% του ράλι) και μια αλλαγή στην αναμενόμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή - EPS - (16%)», όπως σημειώνει ο αναλυτής της Goldman Sachs, David Kostin.

Μπορεί λοιπόν να συνεχιστεί το ράλι της αγοράς-βαρόμετρο των διεθνών δεικτών;

«Προκειμένου ο δείκτης  S&P 500 να αναρριχηθεί υψηλότερα, (α) το επίπεδο της κερδοφορίας (β) η εκτιμώμενη αύξηση της κερδοφορίας, ή / και (γ) οι δείκτες  p /e, πρέπει να αλλάξoυν», τονίζει ο Kostin. «Λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό σημείο εκκίνησης και των τριών αυτών μετρήσεων, αφού έχει προηγηθεί ένα ισχυρό ράλι στην αγορά ύψους 180%, είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς το εάν υπάρχει όντως περιθώριο οι τρεις παραπάνω οδηγοί, να αυξηθούν σημαντικά κατά το επόμενο έτος», όπως προσθέτει.

Σε ότι αφορά τα κέρδη ανά μετοχή, η  Goldman αναμένει πως το EPS του δείκτη S&P 500 θα αυξηθεί κατά 8% στα 116 δολάρια το 2014 και κατά 8% στα 125 δολάρια το 2015. «Ωστόσο, τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία έχουν μεταφραστεί σε αρνητικές αναθεωρήσεις της κερδοφορίας των εταιρειών για σχεδόν κάθε κλάδο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων και τρειών μηνών», όπως επισημαίνει ο Kostin, τονίζοντας ότι οι  διοικήσεις των εταιρειών  «αγωνίζονται να διατηρήσουν τα τρέχοντα περιθώρια κέρδους , τα οποία βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ».

Σε ότι αφορά την αύξηση της κερδοφορίας, ένας  πιθανός οδηγός θα είναι ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη, όπως σημειώνει η Goldman η οποία εκτιμά ότι το αμερικάνικο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,7% φέτος. Κάθε άνοδος  100 μονάδων βάσης στο ΑΕΠ μεταφράζεται σε  5 δολάρια άνοδος στα EPS. Πάντως ο Kostin δεν βλέπει επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξηςτης κερδοφορίας, δεδομένης της σημαντικής αύξησης που έχει ήδη σημειωθει από τα χαμηλά του 2009.

Αποτιμήσεις: Οι αποτιμήσεις έχει υπάρξει η βασική κινητήρια δύναμη των τιμών των μετοχών, και η Goldman έχει ήδη προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχει πολύ περιθώριο για περαιτέρω άνοδό τους. «Οι μετοχές είναι ακριβές σύμφωνα με σχεδόν κάθε δείκτη αποτίμησης. Ο  S&P 500 διαπραγματεύεται σήμερα με εκτιμώμενο p/e 12μήνου στο 15,6 ωστόσο, η μέση μετοχή στην αμερικάνικη αγορά διαπραγματεύεται με p/e 16,7 που είναι εξαιρετικά υψηλό με βάση τα ιστορικά δεδομένα.

Ο Kostin εκτιμά λοιπόν πως ο στόχος για το τέλος του έτους στον δείκτη-βαρέμετρο των διεθνών αγορών, τον S&P 500, είναι οι 1.900 μονάδες, με μέτρια άνοδο της τάξης του 3% από τα σημερινά επίπεδα.