Μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μέτρα κατά της Μόσχας εφόσον ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν αναγνώρισε την Κριμαία ως ανεξάρτητο κράτος, μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής, όπου η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών της περιοχής τάχθηκε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Κριμαίας, μια κίνηση που παραβιάζει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών η Ιαπωνία θα αναστείλει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τις διευκολύνσεις στην έκδοση βίζας, δεν θα ξεκινήσει τις προγραμματισμένες συζητήσεις για νέες επενδύσεις και θα παγώσει τη συμφωνία σχετικά με τις εδαφικές διαφορές στις νήσους Κουρίλες που αποτρέπει επικίνδυνες στρατιωτικές δραστηριότητες.

Το Τόκιο «σκέφτεται και άλλες κυρώσεις», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών, χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Facebook Comments