Τα εμπορεύματα σημείωσαν την πρώτη τους διόρθωση σε διάστημα έξι εβδομάδων, επηρεαζόμενα από τις ανησυχίες για την ανάπτυξη της Κίνας, αλλά και τα αυξημένα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ. Οι ανωτέρω εξελίξεις μετατόπισαν το ενδιαφέρον των επενδυτών από τα βελτιωμένα μακροοικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ, στις αυξημένες τιμές των ομολόγων σε βάρος των μετοχών.

Ο αγροτικός τομέας κατέγραψε την πρώτη εβδομαδιαία αρνητική απόδοση μετά από 7 συνεχόμενες εβδομάδες θετικών αποδόσεων, με αγροτικά προϊόντα όπως η σόγια, το καλαμπόκι και η σόγια να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση.

Πιο συγκεκριμένα, η σόγια υποχώρησε μετά από την ακύρωση φορτίων από την Κίνα, λόγω χαμηλής εγχώριας ζήτησης. Στον αντίποδα, το σιτάρι και ο καφές σημείωσαν τις καλύτερες αποδόσεις, επηρεαζόμενα από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τα πιθανά προβλήματα στην προσφορά που μπορεί να προκληθούν.

Ο χαλκός αγγίζει το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 44 μηνών

Τα βιομηχανικά μέταλλα, εξαιρουμένου του νικελίου, εμφάνισαν τις μεγαλύτερες απώλειες, λόγω των αυξημένων ανησυχιών σχετικά με τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης στην Κίνα. Τα εμπορικά δεδομένα για το Φεβρουάριο κατέδειξαν μειωμένα επίπεδα εισαγωγών και οδήγησαν το χαλκό στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 44 μηνών και στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλεια από τον περασμένο Απρίλιο.

Τα αποθέματα χαλκού στην Κίνα έχουν αγγίξει εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και σε συνδυασμό με την πληροφορία ότι μεγάλη ποσότητα χαλκού δεσμεύτηκε ως ενέχυρο για δανεισμό δολαρίων σε χαμηλό επιτόκιο, εγείρουν ανησυχίες. Τα χρήματα αυτά έπειτα μετατράπηκαν σε υψηλής απόδοσης renminbi, στην εξω-χρηματιστηριακή αγορά, όμως η πρόσφατη υποτίμηση του renminbi αύξησε της ανησυχίες για το αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών, με χειρότερο ενδεχόμενο τη διάθεση επιπλέον χαλκού σε μια ήδη κορεσμένη αγορά.

Η Κίνα μπορεί να έχει κερδίσει τη φήμη του μεγαλύτερου καταναλωτή χαλκού, όμως η ασθενής ζήτηση οδήγησε την τιμή του βιομηχανικού μετάλλου στο χαμηλό 44 μηνών.

Το αργό πετρέλαιο δέχεται πλήγμα από τα αυξημένα αποθέματα των ΗΠΑ και τις μειωμένες εισαγωγές της Κίνας

Οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για το αργό πετρέλαιο WTI παραμένουν αρνητικές, ύστερα από την κορύφωση της τιμής λόγω Ουκρανίας, στις 3 Μαρτίου. Μια πτώση στις εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας, σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα αποθεμάτων, άφησαν την τιμή εκτεθειμένη σε διόρθωση. Επιπλέον, η τεχνική διάσπαση του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών κάτω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι, οδήγησε σε πρόσθετες ρευστοποιήσεις, με τη στήριξη να εντοπίζεται πλέον στα 96.50 δολάρια ανά βαρέλι.

Η εβδομαδιαία καταμέτρηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ κατέδειξε μια αύξηση για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα, αυτή τη φορά όμως κατά 6.2 εκατ. βαρέλια, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αυτή η εξέλιξη οφείλεται καθαρά στη μειωμένη ζήτηση των διυλιστηρίων, τα οποία εισέρχονται στη προγραμματισμένη περίοδο συντήρησης.

Ενώ παρατηρούνται διάφορα προβλήματα στην παραγωγή, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που η προσφορά αγγίζει επίπεδα ρεκόρ. Πιο ακραίο παράδειγμα αποτελεί το Ιράκ, το οποίο αύξησε την παραγωγή του στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών. Παράλληλα, η άρση των κυρώσεων στο Ιράν οδήγησε την παραγωγή στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους. Οι ανωτέρω εξελίξεις, σε συνδυασμό με τα υψηλά αποθέματα των ΗΠΑ οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αγορά πετρελαίου θα είναι κορεσμένη για τους επόμενους μήνες.

Η ανοδική τάση οδηγεί τον χρυσό στο επόμενο επίπεδο

Ενώ άλλα εμπορεύματα δείχνουν σημάδια κόπωσης, ο χρυσός συνεχίζει ακάθεκτος την ανοδική του πορεία. Το πολύτιμο μέταλλο επωφελείται από τους επενδυτές που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις κατά τη περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας που διανύουμε. Σε αυτό συντελέσαν και το αποδυναμωμένο δολάριο, οι πτωτικές αγορές μετοχών και οι χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων. Μετά τη διάσπαση της αντίστασης των 1,355 δολαρίων ανά ουγκιά ο χρυσός κινήθηκε προς τη νέα αντίσταση των 1,383 δολαρίων ανά ουγκιά, αγγίζοντάς τη γύρω στις 13:00 κατά την περασμένη Παρασκευή.

Οι αγοραστές δεν βλέπουν κανέναν λόγο να μεταβάλουν την επένδυσή τους, εκτός εάν η τιμή υποχωρήσει κάτω από τα 1,355 δολάρια ανά ουγκιά, με τον επόμενο ανοδικό στόχο να τοποθετείται στα 1,400 δολάρια ανά ουγκιά.

Οι επενδυτές στα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs) αύξησαν τη διακρατούμενη ποσότητά τους για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, ενώ οι θέσεις αγοράς των κερδοσκοπικών κεφαλαίων στα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης άγγιξαν τα 12 εκατ. ουγκιές. Το ασήμι τέλος, κατάφερε να ακολουθήσει την απόδοση του χρυσού, παρά τις ανησυχίες σχετικά με τις εξελίξεις στην Κριμαία που μπορεί να το πλήξουν τα βιομηχανικά μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου και του ασημιού.

Πηγή: Saxo Bank

Facebook Comments