Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να ανακουφίζονται μόλις άκουσαν τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι δεν επιδιώκει τη διάσπαση της Ουκρανίας. Πάντως η άνοδος περιορίστηκε λόγω της αιφνίδιας πτώσης του δείκτη οικονομικού κλίματος ZEW στη Γερμανία.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,56% στις 6.605 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,68% στις 9.243 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη 0,96% στις 4.313 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με κέρδη 0,7% στις 328,01 μονάδες. Και 18 δυτικοευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν σήμερα με κέρδη.

Στο ταμπλό, η Kuoni ενισχύθηκε 7,3%, καθώς η ελβετική εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων και τόκων το 2013 στα 154,2 εκατ. ελβ. φράγκων, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 142,3 εκατ. φράγκων.

Κέρδη 6,2% σημείωσε η Voestalpine, η αυστριακή χαλυβουργία, μετά την ανακοίνωση ότι θα εφαρμόσει σχέδιο περικοπών του λειτουργικού κόστους κατά 900 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας.

Στον αντίποδα, η Scania υποχώρησε κατά 2,3%, καθώς το Δ.Σ. της εταιρείας απέρριψε την πρόταση εξαγοράς της Volkswagen, με την εταιρεία να παραμένει στην αβεβαιότητα. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είχε προσφέρει 6,7 δισ. ευρώ για τη σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία.

Απώλειες 13% για την Cairn Energy η οποία ανακοίνωσε ότι θα διακόψει το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, εωσότου επιλυθεί το ζήτημα φορολογικών εκκρεμοτήτων με τις αρχές της Ινδίας. Η πετρελαϊκή της Σκοτίας ελέγχεται για τη χρήση που έληξε το Μάρτιο του 2007.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Γερμανίας υποχώρησε στις 46,6 μονάδες τον Μάρτιο, από 55,7 τον Φεβρουάριο, με τις ανησυχίες για την κατάσταση στην Ουκρανία να είναι ο βασικός καταλύτης αυτής της πτώσης.

Μεγάλη προσοχή θα δοθεί μέχρι αύριο και στη συνεδρίαση της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι στην πρηγούμενη συνεδρίαση είχε τεθεί για πρώτη φορά μετά από τη κρίση του 2008 το ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων. Ένας μικρός αριθμός αξιωματούχων της Fed  διατύπωσε την άποψη πως ίσως η τράπεζα χρειαστεί να αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο κοντινό μέλλον.

Facebook Comments