Είναι εμφανές ότι οι αγορές βρίσκονται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο επίπεδο και έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές και σημαντικές εξελίξεις. Η δυναμική των αγορών είναι φθίνουσα, το γενικότερο μακροοικονομικό περιβάλλον είναι έντονα αρνητικό και το ανοδικό ράλι των αγορών έχει διαρκέσει πέντε χρόνια, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την αμερικανική ανάπτυξη.

Ο κύκλος των αγορών φαίνεται ότι έχει εξαντληθεί και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για σημαντικές αλλαγές και έντονες διακυμάνσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο δείκτης δολαρίου βρίσκεται στη δοκιμασία μιας στήριξης η οποία κρατάει από τον Ιούλιο του 2012 ενώ κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών έχει χάσει σημαντικό έδαφος, ενώ ακόμα μεγαλύτερες είναι οι απώλειες τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Παρά την απόφαση της Fed για tapering το δολάριο δεν έχει καταφέρει να βρει στήριξη έναντι των G10 νομισμάτων. Η μόνη στήριξη που έχει το δολάριο είναι έναντι των νομισμάτων των αναδυόμενων οικονομιών όπου τα κέρδη του είναι εκκωφαντικά.

Μελετώντας τεχνικά το δείκτη δολαρίου, η παρούσα στήριξη έχει δοκιμασθεί με επιτυχία τα τελευταία δυο χρόνια με τα hedge funds να βρίσκονται στο μεταίχμιο μεταξύ των θέσεων καθαρών αγορών και καθαρών πωλήσεων. Μια ανοδική αντίδραση θα δώσει την ευκαιρία στα hedge funds να ακολουθήσουν με θέσεις αγοράς και να στηρίξουν την άνοδο.

Για να είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε αν το δολάριο θα καταφέρει να βρει στήριξη στα τρέχοντα επίπεδα ή αν θα διασπάσει αυτή τη στήριξη και θα κινηθεί χαμηλότερα, θα πρέπει να μελετήσουμε και την κίνηση του γεν. Το γεν είναι αυτό που θα καθορίσει την αντίδραση του δολαρίου στη στήριξη που δοκιμάζεται. Το γεν έχει δεχθεί σημαντικές πιέσεις αλλά έχοντας στήριξη και από την αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου θα μπορούσε να πραγματοποιήσει ένα δυναμικό short squeeze ωθώντας το δολάριο χαμηλότερα.

Ο δείκτης τραπεζών στην Αμερική υποχώρησε από την αντίσταση του προηγούμενου υψηλού και αυτό σηματοδοτεί και την υποχώρηση του S&P 500 αφού οι τράπεζες είναι αυτές που μπορούν να στηρίξουν συνεχώς υψηλότερα επίπεδα στις μετοχές. Κάθε φορά που υπάρχουν ιστορικά υψηλά για τον S&P 500 θα πρέπει αντίστοιχα να υπάρχουν και υψηλότερα επίπεδα για τις αμερικανικές τράπεζες, οι οποίες απέχουν σημαντικά από τα δικά τους ιστορικά υψηλά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα πρόσφατα νέα ιστορικά υψηλά δε συνοδεύτηκαν από χαμηλότερα επίπεδα για το δείκτη φόβου VIX ο οποίος σημείωσε υψηλότερα χαμηλά, δείχνοντας ότι βρίσκεται σε ανοδική τάση. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές αύξησαν τα επίπεδα προστασίας τους (hedging) μην πιστεύοντας στα νέα ιστορικά υψηλά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μελετώντας το επενδυτικό συναίσθημα όπως αυτό μετράται από το Investors Intelligence παρατηρούμε ότι το 2014 οι επενδυτές είναι πιο αισιόδοξοι από κάθε άλλη φορά από το 1987 και μετά. Τα ίδια επίπεδα αισιοδοξίας υπήρχαν λίγο πριν από το κραχ του 1987. Δεδομένου ότι τα κραχ του 2000 και του 2007 έγιναν με το επενδυτικό συναίσθημα σε χαμηλότερα επίπεδα, το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι οι αγορές βρίσκονται σε πολύ πιο ακραία επίπεδα όπου ένα ατυχές συμβάν θα προκαλέσει πανικό.


 

Facebook Comments