Mε την απόδοση της δεκαετίας στα ελληνικά ομόλογα να διαμορφώνεται χθες στο 6,7% και την τιμή του ομολόγου στις 75 μονάδες, αλλά και μετά την επιτυχημένη έκδοση της Πειραιώς σε ΟΔΔΗΧ και Πειραιώς, υπάρχουν σκέψεις για έξοδο της χώρας στις αγορές ακόμα και μέσα στον Μάρτιο!

Νέα σενάρια λοιπόν, κυκλοφορούν στην αγορά δημιουργώντας συνθήκες ευφορίας ότι η χώρα βρίσκεται, έστω και ψυχολογικά, πιο κοντά από κάθε άλλη φορά στο να επιστρέψει στην ανάκαμψη και στον ενάρετο.

Αν και η διαχείριση του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν αρέσει σε μεγάλο κομμάτι της αγοράς, ωστόσο το μήνυμα που περνάαει είναι ότι τελικά η χώρα στέκεται στα πόδια της.

Η έκδοση δεν θα είναι δεκαετής, αλλά θα αφορά σε ομόλογο 5ετούς διάρκειας και το προς άντληση ποσό δεν θα είναι μεγαλύτερο από 3 δις. ευρώ.

Ως προς το «παζάρι» για το επιτόκιο με το οποίο θα δανειστεί η χώρα, η έκδοση της Πειραιώς έδειξε τον δρόμο. Η «βάση», σύμφωνα με τους τραπεζίτες, δεν μπορεί να είναι άλλη από 5,12%, τη στιγμή που προ μίας εβδομάδας, η αγορά συζητούσε για μία έκδοση με επιτόκιο μεταξύ 5,5 με 6%.

Από τη στιγμή δε, που προεξοφλείται περαιτέρω αποκλιμάκωση των spreads και του επιτοκίου στη δευτερογενή αγορά, με αφορμή την πολυπόθητη αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P την ερχόμενη Παρασκευή, η αγορά θα δείξει το δρόμο, σχολίαζαν οι ίδιες πηγές. Μυτιληναίος, Motor Oil, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένουν την έξοδο της χώρας στις αγορές προκειμένου με τη σειρά τους να προχωρήσουν στις δικές τους ομολογιακές εκδόσεις.

Οι χρηματιστές κάνουν λόγο για πολύ σημαντικά νέα που έχει μπροστά της η αγορά. Ο κ. Εμ. Χατζηδάκης, υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή αναφέρει ότι, «η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) έκδοση της Πειραιώς αποτελεί καλό νέο και ανοίγει την όρεξη των ξένων να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο για την Ελλάδα». Ο ίδιος μάλιστα συνδέεει τα καλά νέα με την πορεία της αγοράς, σχολιάζοντας ότι «η θετική τάση μπορεί να κρατήσει μέχρι την έξοδο της χώρας στις αγορές».

Την ίδια άποψη έχει και διαχειριστής σε νεοσυσταθέν fund με εφοπλιστικά κεφάλαια το οποίο τους τελευταίους μήνες επενδύει συστηματικά στο Χ.Α. και στις περιφερειακές αγορές της Πολωνίας, της Ρωσίας και της Τουρκίας.    Όπως τόνισε όλα δείχνουν ότι οι Ελληνικές τράπεζες έχουν μέλλον και συνέχεια. Εκείνο που ίσως προβληματίζει, είναι ότι στη χθεσινή έκθεση της S&P για την Πειραιώς και την Alpha είναι ότι το μαξιλάρι από τις αυξήσεις κεφαλαίου για το ύψος των επισφαλειών δεν αρκεί.

Facebook Comments