Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση έθεσε ο οίκος Moody’s την αξιολόγηση 10 τουρκικών τραπεζών. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης εξηγεί πως η απόφασή του αντανακλά τις ανησυχίες όσον αφορά τις πιέσεις για αυτόνομη ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, καθώς το περιβάλλον λειτουργίας του τουρκικού τραπεζικού συστήματος θα γίνει πιο δύσκολο τους επόμενους 12-18 μήνες, λόγω της επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ.

Η απόφαση αντανακλά επίσης τις ανησυχίες της Moody’s για την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης των τουρκικών τραπεζών λόγω των επιπτώσεων που θα έχει στις αναδυόμενες αγορές η απόφαση της Federal Reserve για σταδιακή μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Οι αξιολογήσεις των τουρκικών τραπεζών επηρεάζονται επίσης από το κλίμα αβεβαιότητας, λόγω των υφιστάμενων πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία.

Οι τουρκικές τράπεζες είναι οι Akbank TAS, Asya Katilim Bankasi A.S., Sekerbank T.A.S., T.C. Ziraat Bankasi A.S., Turk Ekonomi Bankasi A.S., Turkiye Garanti Bankasi A.S., Turkiye Halk Bankasi A.S., Turkiye Is Bankasi A.S., Turkiye Vakiflar Bankasi T.A.O. και Yapi ve Kredi Bankasi A.S. (YapiKredi).

Facebook Comments