Στη διανομή κοινωνικού μερίσματος ύψους ενός δις ευρώ που φέρεται να εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση αναφέρεται στην ηλεκτρονική του έκδοση το περιοδικό Der Spiegel υπό τον τίτλο Η Ελλάδα προτίθεται να δώσει δώρα στους φτωχότερους, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει όσους επλήγησαν περισσότερο από την κρίση των περασμένων ετών με βοήθεια δισεκατομμυρίων.

Το Νοέμβριο οι λεπτομέρειες

Όπως σημειώνει το περιοδικό, «με το αναμενόμενο για την τρέχουσα χρονιά πλεόνασμα η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να συνδράμει τις φτωχότερες πληθυσμιακές ομάδες. Τα χρήματα θα διανεμηθούν σε εκείνους που υπέφεραν περισσότερο από την πολυετή οικονομική κρίση, ανέφερε εκπρόσωπος της κυβέρνησης. […] Το ακριβές ύψος του κοινωνικού μερίσματος και ο τρόπος διανομής του αναμένεται να γνωστοποιηθούν το Νοέμβριο».

Σύμφωνα με το Spiegel, για την τρέχουσα χρονιά η ελληνική κυβέρνηση αναμένει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,2% επί του ΑΕΠ την ώρα που ο συμπεφωνημένος με τους πιστωτές στόχος βρίσκεται στο 1,75%. «[…] Η κατακόρυφη αύξηση της τουριστικής κίνησης συνέβαλε αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη», καταλήγει το άρθρο.

Στο θέμα αναφέρεται στην ιστοσελίδα του και το αυστριακό ραδιοφωνικό δίκτυο ORF υπό τον τίτλο «η Ελλάδα σχεδιάζει βοήθεια δις για τους φτωχούς».

Game Over ή πώς η Ελλάδα έσωσε το ευρώ

«Πώς η Ελλάδα έσωσε το ευρώ» είναι ο τίτλος άρθρου στην ηλεκτρονική έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung που αναφέρεται στο νέο βιβλίο Game Over του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η γερμανική μετάφραση του οποίου παρουσιάστηκε προσφάτως στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης.

«Μυστικές συναντήσεις σε μια βοηθητική κουζίνα, μετοχές σε ελεύθερη πτώση, μέγιστη νευρικότητα: ο τρόπος που η Αθήνα έσωσε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και ποιο ρόλο διαδραμάτισε σε αυτό ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περιγράφει σε ένα αξιοπρόσεκτο βιβλίο ο πρώην έλληνας υπουργός Οικονομικών Παπακωνσταντίνου», αναφέρει χαρακτηριστικά η FAZ.

Στο μακροσκελές άρθρο στο οποίο παρατίθενται μικρά αποσπάσματα του βιβλίου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «[…] η ελληνική κρίση χρέους, η οποία κράτησε την Ευρώπη με κομμένη την ανάσα μεταξύ 2009 και 2015 (και η οποία δεν ξεπεράστηκε επ΄ ουδενί παρότι κανείς δεν μιλάει επί της παρούσης γι΄ αυτό), δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι στιγμής από κανέναν βασικό πρωταγωνιστή με τόσο συναρπαστικό τρόπο και με τέτοια λεπτομέρεια όπως από τον Παπακωνσταντίνου. Η μη προγραμματισμένη συνάντηση στις ελβετικές Άλπεις (σσ. στο Νταβός μεταξύ Παπακωνσταντίνου, Παπανδρέου και του τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Στρος Καν, όπως περιγράφει ο Γ. Παπακωνσταντίνου ) αγγίζει ένα από τα κεντρικά μοτίβα των διηγήσεών του. Αφορά την -στις δημοκρατικές κοινωνίες- αναγκαστικά εύθραυστη ισορροπία μεταξύ διαφάνειας και μυστικότητας, η οποία κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης διαδραμάτισε κατά διαστήματα σημαντικό ρόλο».

Facebook Comments