Χάρις στην ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής, την επέκταση του εμπορίου της αλλά και τον δανεισμό, η οικονομία της Κίνας σημείωσε ανάπτυξη 6,8% το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Μολονότι πρόκειται για ελαφρά επιβράδυνση από την ανάπτυξη κατά 6,9% του δευτέρου τριμήνου, ο ρυθμός αυτός εντυπωσιάζει, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια του Πεκίνου να αποθερμάνει την αγορά στέγης και να περιορίσει τον δανεισμό.

Οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές, όπως ο Ρέιμοντ Γιουνγκ της Australia & New Zealand Bankin Group, προεξοφλούν ότι η ανάπτυξη θα δώσει στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ τη δυνατότητα να προωθήσει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα.

«Είναι μάλλον η εικόνα μιας σταθερής ανάπτυξης παρά μιας επιβράδυνσης», σχολιάζει ο Κι Λι, αναλυτής της CCB IInternational Holdings του Χονγκ Κονγκ, που προσθέτει ότι αναπτύσσεται σημαντικά ο τομέας των υπηρεσιών και οι υποδομές στη χώρα.

Οι ρυθμοί με τους οποίους αυξάνεται το κινεζικό ΑΕΠ φέτος συνάδουν με τον πιο «προσγειωμένο» στόχο του 6,5% που έχει θέσει το Πεκίνο για την ανάπτυξη του 2017.

«Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία μείωσης του δανεισμού αλλά και πάλι ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει υψηλός», σχολιάζει ο Καόρι Γιαμάο, οικονομικός αναλυτής στη Mizhuo Research Institute. Πράγματι, επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης στον τομέα των κατασκευαστικών, ενώ τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν για πρώτη φορά έπειτα από δυόμισι χρόνια οι πωλήσεις ακινήτων.

Facebook Comments