«Το να αναβάλλεις δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις στην οικονομική πολιτική είναι μια καταστροφική συνταγή» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χάρης Γεωργιάδης, από το βήμα του 6ου Διεθνούς Συμποσίου Θεσσαλονίκης. 

«Η αύξηση φόρων κατά τη διάρκεια μας ύφεσης απλώς επιδεινώνει την κατάσταση» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως το να κάνεις ό,τι χρειάζεται το συντομότερο δυνατόν και με τον μέγιστο δυνατό βαθμό αποτελεσματικότητας είναι κρίσιμης σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, που είναι και το βασικότερο συστατικό μιας συνταγής για επιτυχημένη ανάκαμψη.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου επισήμανε πως οι συνεχώς αυξανόμενες δημόσιες δαπάνες και τα υπερβολικά ελλείμματα δεν οδηγούν σ ένα βιώσιμο μονοπάτι για την οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη, αλλά αντίθετα δημιουργούν ένα δυσβάσταχτο φορτίο για τις παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας και εν τέλει θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή, ενώ σημείωσε πως ένας ισορροπημένος ισολογισμός δεν σημαίνει λιτότητα, αλλά αποτελεί απλώς εφαρμογή της λογικής.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε τον κίνδυνο του λαϊκισμού, που, όπως είπε, είναι σε ανοδική πορεία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, σημειώνοντας με έμφαση πως ο λαϊκισμός δεν βοήθησε και δεν θα βοηθήσει ποτέ στην πρόοδο και την ανάπτυξη, «αντίθετα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο όλα αυτά, για τα οποία έχουμε σκληρά εργαστεί».

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα αίτια που οδήγησαν την Κύπρο στην οικονομική κρίση, αλλά και στην εντυπωσιακή ανάκαμψη που έχει πετύχει η χώρα του, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως παρά το γεγονός ότι «το ΔΝΤ, τα capital controls και η τρόικα αποτελούν παρελθόν και η Κύπρος έχει εξασφαλίσει μια δεύτερη ευκαιρία», οι προκλήσεις παραμένουν.

Χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι «εμείς, οι σύγχρονοι Έλληνες, σπάνια χρησιμοποιούμε τον ορθολογισμό και τη λογική των προγόνων μας» και τόνισε πως θα πρέπει να απαντήσουμε στους θιασώτες του λαϊκισμού με τον μόνο τρόπο ικανό να τους αποδομήσει και αυτός, όπως είπε, είναι η αλήθεια.

Facebook Comments