To ποσό-ρεκόρ των 1,2 δισ. δολαρίων συμφώνησε να καταβάλει η Toyota Motor Corp για να τεθεί στο αρχείο μια ποινική έρευνα που αφορά προβλήματα ασφαλείας των οχημάτων της γιγαντιαίας ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, καταλήγοντας σε μια συμφωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα για μια παρόμοια υπόθεση σε βάρος της General Motors.

Ο διακανονισμός στον οποίο κατέληξαν το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και η Τογιότα συμπεριλαμβάνει την παραδοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας ότι παραπλάνησε τους Αμερικανούς κατόχους των οχημάτων της σχετικά με δύο διαφορετικά προβλήματα τα οποία έκαναν τα αυτοκίνητά τους να επιταχύνουν ανεξέλεγκτα παρά τις προσπάθειές τους να τα επιβραδύνουν και να τα σταματήσουν.

Τα προβλήματα αυτά συνδέονται με τουλάχιστον πέντε θανάτους, σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ. Το 2009 η Τογιότα είχε προχωρήσει στην ανάκληση εκατομμυρίων οχημάτων λόγω των προβλημάτων αυτών.

Η ιαπωνική εταιρεία παραδέχθηκε δημοσίως πως παραπλάνησε τους Αμερικανούς καταναλωτές αποκρύπτοντας στοιχεία και κάνοντας παραπλανητικές δηλώσεις, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο διακανονισμός ο οποίος επετεύχθη προβλέπει ότι δεν θα ασκηθούν ποινικές διώξεις εναντίον της εταιρείας ή προσώπων που εργάζονται για αυτήν.

Η GM ανακάλεσε 1,6 εκατ. δικά της οχήματα λόγω προβλημάτων που είχαν εντοπιστεί για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία και πλέον και φέρονται ότι προκάλεσαν πάνω από 12 θανάτους.

«Η ελπίδα και η προσδοκία μου είναι ότι η απόφαση αυτή θα αποτελέσει ένα υπόδειγμα για το πώς να προσεγγίσουμε πιθανές παρόμοιες υποθέσεις», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, χωρίς πάντως να αναφερθεί ρητώς στην General Motors.

Facebook Comments